Важливо Волинь Новини

«Питання ринку землі не на часі», – Микола Юнак

Ринок землі пропонується запустити з 1 жовтня 2020 року. І хоча автори законопроєкту певною мірою пішли на поступки аграріям та передбачили, що іноземці зможуть купувати українську землю лише з 1 січня 2024 року. Права сільських громад усе одно можуть бути порушені, бо ОТГ не зможуть купити землю, натомість вона опиниться в руках монополістів.

Про усі тонкощі сучасного ринку землі розповість власник відомого фермерського господарства на Волині «Західний Буг» Микола Юнак

Земельний мораторій: плюси  і мінуси для вашого підприємства?
Зрозуміло, що це є власність державна, а саме паї, які не мають «обмеженої долі».  Бажаючим потрібно дати можливість розпоряджатися цією землею, але питання це не на часі.  Як правило,  працівники цієї сфери мають завезти кадастрові карти, якісно заповнити сітки, які пусті, і найголовніше: щоб не дублювалася ділянка на ділянці. Згодом, можливо отримати дозвіл. Проте, нехай право на землю матимуть спроможність одержати  українські компанії та вітчизняні фермери, без жодних іноземних власників.

Чи багато фермерів – іноземців орендують ваші землі?

Наше підприємство надає оренду українським підприємствам, але «кінцевих»  бенефеціарів компаній ми не знаємо. Фермерів – бенефеціарів  у нас немає. Культиватор має зареєстровані землі, орендовані паї, оброблене угіддя, за яке, він платить. Я вважаю, що насамперед, потрібно у всьому розібратися, налаштувати роботу, а поки що, дозволяти іноземцям  бути власниками українських земель недоречно.

Як змінилося сільське господарство  Волині за останні роки?
Відбулися божевільні прогреси!  Як відомо, створено чимало  підприємств, з’явилося багато фермерів. Нині існує вільний доступ до землі за вигідними домовленостями. Люди опановують свою справу.

Зазначу,що раніше росли кущі, а тепер їх немає, тільки залишилися ліси, які добре  обробляють.

Чим  «Західний Буг» відрізняється з- поміж інших підприємств?
«Західний Буг» – це наше фермерське господарство.  Підприємство відрізняється  кількістю землі, робочих місць і кількістю продукції.  Хто має більше землі – той більше має валу. Велику роль відіграє у цій сфері раціональне господарювання.
Подальші плани діяльності підприємства « Західний Буг» ?

Працювати та  обробляти наші сільськогосподарські угіддя. Окрім того, вивчати детальніше усі  питання агрономії і збирати якнайбільше волинської землі.

До слова, ми дізналися думку  щодо новітніх реформ у культиваторки, яка має власні землі на теренах Волині, а саме жительку Горохівського району, села Терешківці Євгенію Купріянову.

Яка Ваше ставлення до нинішнього ринку землі та які Ваші подальші дії щодо утримання сільського угіддя?
Своє господарство  я продавати нікому не збираюся.  Я його передам у спадок близьким. У мене є шматочок землі – я її ціную. Поки здоров’я буде – я буду обробляти. З тією землею роблять нині, що хочуть, а про людей не думають. Я можу тільки зробити обмін своїм життям на чиновницьку, для порівняння.

Чи погоджуєтеся з новими реформами щодо ринку землі?
Для того щоб мені приватизувати вкотре власну землю, я мушу кудись їхати, щоб знову збирати усі потрібні документи. Нині відбувається безлад щодо сіл, громад та ОТГ. Я не маю змоги їздити в найближчий районний центр, оскільки не маю здоров’я, а пільг жодних не отримую. Як відомо, після війни люди старалися вижити.  В той час,  усі колоски збирали з тої землі, щоб прогодувати родину. Наразі, землі багато, її  хочуть продати, щоб «той»  чи «інший» купив,  і в протилежного натомість, брати продукти.

Leave a Comment