Важливо Волинь Новини

“Ви не знайдете на Волині більшої проблеми, ніж у Торчині”: голова ОТГ про будівництво садочка, спорткомплекс та свою діяльність

Навесні цього року Торчинська ОТГ святкуватиме другу річницю з дня створення. «В спадок» від 5 колишніх сільських рад до неї перейшли 19 установ та організацій. Також 6 шкіл, 3 дитячих садочки, 6 будинків культури, 6 бібліотек, медичні заклади: лікарня,  ФАПи та головне 10 тисяч людей об’єдналися в одну громаду. Тож робота передбачалася об’ємна та кропітка.

Журналістів «Волинь Infa» цікавили результати такого об’єднання, а найбільше – доля двох об’єктів цієї ОТГ: дитячого садочка та спортивного комплексу, які ще в процесі будівництва. На яких етапах зараз ці процеси і від чого залежать терміни закінчення робіт, ми дізнавалися у голови Торчинської ОТГ Юрія Кревського.

Дитячий садочок, який у Торчині будують вже більше 10 років, та 120 дітей, які не можуть втрапити у навчальний заклад – це велика проблема для Торчинської ОТГ. На якому етапі зараз її вирішення?

«Питання садочка уже не тільки «дозріло», а й «перезріло». Будівля велика, вона вже накрита, зроблена електрична проводка. Щоб завершити будівництво,  потрібно ще 28-29 мільйонів гривень».

Як і звідки залучали кошти до сьогоднішнього дня?

«Попередні 3 роки всі кошти на садочок залучав з державного бюджету колишній депутат від нашого округу Сергій Мартиняк, було багато що зроблено, а зараз ось уже півроку об’єкт стоїть і не робиться абсолютно нічого, адже коштів ніхто не залучає. Ми дуже надіємось, що теперішні керівники області і наш народний депутат з розумінням віднесуться до нашої проблеми та підтримають громаду».

Який дошкільний навчальний заклад відвідують діти зараз?

«120 дошкільнят стоять у черзі, а ще стільки ж відвідують старий садочок, побудований в п’ятдесятих роках минулого століття. Самі розумієте, в якому стані він знаходиться, тож ми щороку виділяємо кошти, аби підтримувати діяльність цієї установи.

Я розумію, що потреба в нових дошкільних навчальних закладах є в багатьох ОТГ.  Але, враховуючи кількість наших діток, які не можуть втрапити в заклад і враховуючи стан старого дитячого садочка, я переконаний, що масштаб такої проблеми, як в Торчині, буде важко знайти ще десь на Волині».

Які шляхи вирішення проблеми бачите?

«Тільки за підтримки держави ми зможемо добудувати садочок, тому я буду стукати в усі двері, аби завершити будівництво чимшвидше».

Спортивний комплекс у Торчині біля стадіону почали будувати більше двох років тому, що вже зроблено на сьогоднішній день?

«Спортивний комплекс потрібно було почати будувати ще 15-20 років тому. Я поясню чому: у Торчині велика школа, в якій навчаються 780 дітей. Це майже 30 класів, які займаються тричі на тиждень у шкільній спортзалі, розміром 12 на 24 квадратні метри. Тож якісний урок фізичної культури в такому приміщенні провести неможливо.

Тільки навіть по цій причині будувати спортивний комплекс було необхідністю. Але основною причиною початку будівництва є величезна потреба в такому комплексі саме громади.

Населення нашої ОТГ – 10 тисяч. З них близько 2 тисяч – діти шкільного віку. Тож на сьогодні сотні дітей батьки возять за 25 км до Луцька, аби вони мали змогу відвідувати різноманітні спортивні секції.

Попередня вартість проекту – близько 25 мільйонів гривень. 3 мільйони з них вже вкладено: половина цього об’єкту зведена і накрита».

Не секрет, що після того, як проект «Спортивний комплекс» стартував, звучали висловлювання, на кшталт: для чого було починати будувати другий об’єкт, ще не завершивши перший (дитячий садочок)? Яка Ваша позиція з цього приводу?

«Створити такий комплекс – це рішення всеукраїнського рівня, прийняте відповідною постановою Кабінету Міністрів. Я запевняю, ресурси і можливості для утримання такого закладу у Торчинській громаді є, і ми стовідсотково зможемо це робити.

Більше того, я готовий починати будувати 20-30 об’єктів, підтримувати будь-які ініціативи, аби керівництво області та народний депутат, обраний від нашого округу, ставилися з розумінням до наших потреб. Дуже прошу звернути на моє прохання увагу та допомогти нашій громаді!».

1 коментар

  • Зараз усіх жителів Торчинської ОТГ дуже хвилює питання що нависло над нашою лікарнею. Невже її закриють, як так? Як вагітна жінка на 8-9 місяці має їхати, наприклад з Білостоку, аж у обласну лікарню? Зараз на обліку в гінеколога смт Торчин стоїть близько 90 жінок..

Leave a Comment