Волинь Новини

Правець на Волині: медики розповіли як захиститися

На Волині вперше за 6 років зафіксували правець. Лікар-імунолог Ірина Грабовська-Микитюк розповіла, як від нього захиститись та як діяти, якщо отримали травму, – повідомляє Перший. 

Щоб захворіти на цю важку й небезпечну недугу не обов’язково отримати глибоку забруднену рану, інколи достатньо вколотися чи подряпатися, йдеться на сторінці Волинського обласного центру громадського здоров’я у фейсбук.

Правець виникає при потраплянні в рану бактерій правця, які виробляють потужний токсин, що пошкоджує нервову систему людини. Токсин викликає мязове напруження і судоми.

Без лікування невакцинований хворий помре (100% летальність). При сучасному лікуванні та найкращому догляді, за умови раннього звернення за допомогою, імовірність померти становить до 70%.
Бактерія правця живе в кишківнику тварин, для яких небезпеки не становить, з їхніми випорожненнями потрапляє в грунт і навіть при незначній травмі може забруднити рану та викликати серйозну хворобу.

Заразитися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини.

Також при опіках (термічних, хімічних, радіаційних) чи обмороженнях, пологах за межами медичного закладу (заразитися можуть і мама і новонароджена дитина), нелегальних (позагоспітальних) абортах, вогнепальних чи інших проникаючих пораненнях (в тому числі у ДПТ). Обробка рани антисептиками не знешкоджує бактерії.

Викорінити правець неможливо, оскільки бактерія надзвичайно поширена, може міститися на будь-яких поверхнях. Правець не предається від людини до людини. Тому правило “колективного імунітету” у цій ситуації не діє.

Людина може захиститися лише виробивши індивідуальний захист вакцинацією.

Діти повинні отримати вакцинацію від правця в 2, 4, 6 і 18 місяців, а також додаткові дози в 6 та 16 років. Дорослі, які щеплені в дитинстві, повинні отримувати вакцину від правця (АДП-м) кожні 10 років після 16-ти років (у 26,36,46 років і т.д.).

Якщо доросла особа не була щеплена у дитинстві або не знає про свій вакцинальний статус, то повинна отримати серію вакцинації із 3 доз, а потім дозу вакцини кожних 10 років.

Зважаючи на те, що небезпеку при зараженні правцем становить токсин, який виробляє бактерія, вакцина покликана змусити організм виробляти протитоксичний захист. Але організм не здатний “пам’ятати” про токсин довго, тому потребує “нагадування” кожні 10 років додатковими дозами вакцини.

Навіть люди, які перехворіли правцем, не виробляють природного імунітету й можуть захворіти повторно, тому навіть після хвороби потребують вчасної вакцинації. Зазвичай пацієнти, вакциновані хоча б кількома дозами, які не звернулись вчасно за допомогою при травмі, хворіють на легкі (локалізовані) форми правця.

Як діяти, якщо травмувалися?

Якомога швидше звернутися до травмпункту, де рану промиють та оброблять. Обов’язково уточніть свій вакцинальний статус – скільки доз вакцини Ви отримали та скільки часу минуло з моменту останньої вакцинації.

Якщо вакциновані за всіма правилами і останню дозу вакцини отримали менше 5 років тому, то обробки рани буде достатньо.

Якщо Ви не щеплені належним чином, або з моменту останньої вакцинації минуло більше 5 років, то необхідно якнайшвидше отримати дозу вакцини. Якщо це дитина, яка має неповний курс щеплень, то їй негайно вводиться відповідна для її віку вакцина. Також лікар, вивчивши вакцинальний статус пацієнта, прийме рішення щодо додаткового захисту – введення протиправцевого імуноглобуліну або протиправцевого антитоксину).

Після проведення екстреної профілактики через 6 місяців дитина чи дорослий повинні завершити щеплення проти правцю в разі їх відсутності за віком.

Leave a Comment