Важливо Волинь Новини

«Луцьком повинен керувати господар, а не Вусенко», – монобільшість у Луцькраді

Саме таку думку висловив депутат Луцькради Євгеній Ткачук в одному із інтерв’ю, де коментував своє голосування за дострокове припинення повноважень секретаря міськради Юлії Вусенко. Справа в тому, що після смерті міського голови саме секретар ради тимчасово (а немає нічого постійнішого за тимчасове) виконує його повноваження.

Про це пише видання Сила правди

Проте для керування містом потрібна не тільки посада, але і більшість у раді, а її Вусенко та заступники міського голови Тарас ЯковлевЮрій Моклиця і Сергій Григоренко втримати не змогли. А Ткачук став одним із перших, хто пішов із фракції після зміни політичної ситуації.

Ключовою стала 19-а позачергова сесія міської ради 15 березня 2017-го. Тоді депутати попередньо мали розглянути два питання порядку денного: звернення до центральної влади щодо торгової блокади окупованих територій та «Про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Романюка М.Я.».

Проте вже перше голосування за нього показало, як переформатувалася нова більшість навколо фракції «УКРОП». Депутати Євгеній Ткачук та Олександр Козлюк публічно заявили про зміну політичної орієнтації, а лідер «укропівців» Ігор Поліщук вніс пропозицію спочатку прибрати із посади Вусенко, а потім формально визнати припинення повноважень Романюка. У виступах його фактично підтримали депутати від фракції «Батьківщини» та «Радикальної партії».

Саме голосування за те, щоб усунути Юлію Вусенко із посади секретаря, було таємним, тому визначити депутатів, які підтримали зміну влади чи «переворот», ми можемо опосередковано, наприклад, за списком тих, хто підтримав включення цього питання до порядку денного та сам порядок денний.

Новий розподіл депутатів мав прямі кадрові наслідки. Так, Григорій Пустовіт згодом став секретарем ради та т.в.о. міського голови, голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук певний час займав посаду секретаря, проте згодом перейшов на не обтяжену формальностями, проте, не менш впливову посаду радника міського голови.

Заступником міського голови став ексрадикал Костянтин Петрочук. «Укропівці» Борис СмальЮрій БезпяткоЮлія ДацюкТетяна Янчук та ексрадикал Аркадій Соломатін отримали посади у Луцькій міськраді чи комунальних підприємствах. Підвищення отримав головний юрист міськради Олександр Рачков, пов’язаний із «Батьківщиною», а фірма депутата від «УКРОПу» Сергія Балицького почала успішно вигравати тендери на проведення ремонтів у місті.

Натомість нелояльні до нової більшості депутати дещо «постраждали». Так Павло Данильчук і Алла Надточій позбулися посад голів депутатських комісій. Андрію Покровському довелося конфліктувати із міською владою через парковку його розважального центру «Промінь».

Leave a Comment