Важливо Волинь Новини

Зруйнований Луцьк: чому гості міста гуляють серед руїн та сміття

Як часто вам доводилось прогулюватись вулицями “старого” Луцька? А, можливо, водити туди на екскурсію друзів з інших міст? Напевно, немає жодного лучанина, нога якого не ступала на бруківку старого міста. Проте, чи звертали ви увагу на руїни, сміття та зруйновані будівлі, які оточують волинські пам’ятки архтектури: Замок Любарта, Лютеріанську Кірху та Собор святих Петра і Павла?

Світлина від Сухоставськи Юлії.

У місцевих активістів виникла ідея зреалізувати проект під назвою “Луцьк очима туриста”. Юлія Сухоставська, Володимир Джурбей, Юрій Щербик та ініціаторка такої екскурсії Наталія Гуркна обійшли весь старий Луцьк із камерою у руках, аби зазнімкувати все те, що бачать гості міста і чого в його історичній частині бути не повинно.

Світлина від Сухоставськи Юлії.

Світлина від Сухоставськи Юлії.

Моя ідея була в тому щоб пройтися архітектурним комплексом старого міста і зрозуміти наскільки важливо там встановити ліхтарі, лавочки, фотозони, велокав’ярні… Адже це дозволить оживити унікальну частину нашого Луцька. Ми вирішили нагадати людям, що Луцьк – це не лише замок, але й пам’ятки архітектури національного значення, важливі для всієї України! Наше місто може мати чималий туристичний комплекс, завдяки якому буде забезпечено чимало робочих місць та надходжень у бюджет. Щоб досягнути цієї мети талановитий фотограф Юлія Сухоставська показала старе місто очима туристів, які часто самостійно гуляють його вуличками. Збереження унікальної спадщини залежить від всіх нас. – переконана Наталія.

У мережі Фейсбук Юлія Сухоставська поділилась своїми враженнями від побаченого.

  • перша половина шляху більше підходить для тестування позашляховиків ніж для піших прогулянок

Світлина від Сухоставськи Юлії.

Світлина від Сухоставськи Юлії.

  • стійкі асоціації з бразильськими фавелами – історичні будівлі руйнуються, до них доточують новострої різної комлекції, кругом повалені паркани зі стихійними звалищами і це все прикрашають малюнки фарбою з балончика

Світлина від Сухоставськи Юлії.

  • зрозуміла, чому в Луцьку водять на екскурсії вночі – так не видно на скільки все зруйноване, а зі смолоскипами – бо освітлення практично відсутнє

Світлина від Сухоставськи Юлії.

  • за 3 години прогулянки ми зустріли лише декілька людей ( і не дивно)- не зрозуміло на кого розрахована та чудова базальтова бруківка вистелена довкола замку

Світлина від Сухоставськи Юлії.

  • випити каву можна лише в одному ресторані біля замку, кав’ярень більше нема

Світлина від Сухоставськи Юлії.

Цікава ідея подивитись на історичну частину Луцька очима туриста.Ми зробили коло по основній частині туристичного шляху…

Gepostet von Yuliia Sukhostavska am Mittwoch, 15. Januar 2020

Я цими місцями як турист ходила на нічну екскурсію і звичайно не бачила як все виглядає при денному світлі, – розповідає Юлія, – тож, запропонувала як реалізувати задум Наталії через фото – ідея спробувати подивитись на звичні місця чужими очима, очима туристів. Кінцева мета – привернути увагу і лучан і керівників міста до реального стану історичної частини, а у Наталії точно є ідеї як згуртувати людей для подальших дій. І у неї є чудова здатність саджати людей за стіл переговорів задля вирішення проблем.
Активісти сподіваються, що такими ініціативами достукаються до лучан та влади міста, адже Луцьк потребує того, аби дбали не лише про його центр, а й про культурну та історичну спадщину.
Щось дивиться все сумно і жахливо. Луцьк не є приємним відкриттям для туристів,у нас немає елементарного освітлення старого міста.Я вже мовчу за ці розвалені будівлі,одразу видно – місто без господаря, – коментують лучани.
  Тож, активісти сподіваються, що подібні ініціативи – це перший крок для того, аби на проблеми “старого міста” нарешті звернули увагу.

Leave a Comment