Важливо Волинь Новини

Комунальники у районах Волинської області не мають техніки для боротьби з ожеледицею та очистки доріг

Користувачі у соцмережі “Facebook” опублікували враження від роботи комунальників  на дорозі в смт. Маневичі. https://volyninfa.com.ua/news/2020/01/12/16383/

Це відео отримало багато поширень та іронічних смайлів. Така ситуація не є поодинокою: в районах подібне практикують.

Зима ще попереду, деякі синоптики прогнозують мороз та сніг в кінці  січня. Виникає питання: як боротимуться з ожеледицею, чиститимуть сніг на дорогах в районах ще півзими. Ми звернулись за коментарем в департамент регіонального розвитку та жилово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації. Т.в.о. начальника департаменту Віктор Довгополюк небажання коментувати стан справ пояснив  зайнятістю.

Тим часом, у селищній раді пояснили ситуацію, що вони є замовниками робіт у Маневицького виробничого управління житлово-комунального господарства (ВУЖКГ). Його керівник Леонід Ковальський прокоментував наступне:

“Комунальна служба працює, як може. Нашій техніці — до 30 років, вона застаріла. Цього року селищна рада купила сміттєвоз. Ми боремося з ожеледицею, наскільки це можливо. Філія “Маневицької ДЕД”  ДП “Волинський облавтодор” позичає для нашого управління техніку, коли вони виконають свою роботу. Певно, 50% комунальних служб у районах працюють таким чином і мають таке оснащення.”

Спеціалізованої техніки —  комбінованих дорожних машин (КДМ) у ВУЖКГ немає. Тому вони можуть працювати лише так.

Голова Маневицької райради Анатолій Мельник не знайшов часу прокоментувати такі дії комунальної служби.

На думку заступника начальника з експлуатаційного утримання Служби  автомобільних доріг у Волинській області Юрія Ришкевича, хоча неправильно посипати дорогу з лопат піщано-соляною сумішшю з кузова, але і це — якась робота. За його словами, на зупинках громадського транспорту повинні розміщуватись конуси з піщано-соляною сумішшю. По автошляхах розсипати суміш повинні комбіновані дорожні машини (КДМ).

         “На початку сезону за дорученням “Укравтодору” та за нашим дорученням готувались до утримання автомобільних доріг, ремонтували техніку, яка буде залучатися до обробки та очистки, проводилась заготівля протиожеледних матеріалів (суміш піску та солі в відповідному відсотковому відношенні). На початку сезону область була готова з заготівлі інертних матеріалів,  фракційних матеріалів”,  — поінформував Юрій Ришкевич.

У Служби автомобільних доріг у Волинській області в наявності 5 автомобілів, обладнаних солерозподільниками. На початок сезону кількість було заготовлено паливно-мастильних матеріалів 3,4т. бензину, 13т. дизпалива службою. Підрядні організації мають запас 20 тонн бензину, 54 тонни дизпалива. А також було заготовлено 29 621 т. піщано-соляної суміші, 4900 т. технічної солі. Цього достатньо на цілий сезон, навіть будуть залишки.

Волинські метеорологи постійно інформують службу про зміни погодних умов, щоб працівники були готові до снігопадів та надзвичайних ситуацій.

Автотраси державного значення будуть утримуватись в порядку за будь-яких погодних умов цієї зими. Стан доріг в районах, селищах та селах — проблема селищних та районних рад спільно з комунальними службами. А в них, як бачимо, проблеми з технічним оснащенням та матеріальним забезпеченням.

Leave a Comment