Важливо Волинь Новини

Вже навесні Луцька міська рада не матиме куди вивозити сміття

Брищенське сміттєзвалище є переповненим, розповсюджує сморід на довколишні території та може спричинити екологічну катастрофу. Туди навіть під’їхати проблемно, тому що дорога із  щебеневим покриттям засипана сміттям впереміш з болотом.

Позиція місцевої громади

         Ми поцікавились в інспектора з питань благоустрою Княгининівської сільської ОТГ Ольги Матящук про те, на якому етапі нова лінія для сортування  твердих побутових відходів на звалищі. За її словами, лінія має працювати, її ще не запустили. Наприкінці року, 28 грудня, відбулось засідання комісії за участі представників громади та Луцької міської ради. “За 4 роки ситуацію на сміттєзвалищі трохи покращили: налагодили пересипку, обваловку відходів, поліпшили відкачування фільтрату”, — повідомила інспектор. “Разом з тим, є необхідність закриття сміттєзвалища. Внаслідок діяльності звалища забруднюється повітря, вода, ґрунт, люди хворіють. У селах Сирники, Буків  (авт. – Луцького району) відсутні водогони, в Брищі —  наявний, але не всі жителі до нього підключені. Селяни використовують непридатну для вживання воду. Зростає людське обурення”, — підсумувала Ольга Матящук.

Люди вже зверталися до лабораторних центрів санітарно-епідеміологічної станції, Держспоживслужби, що є випадки забруднення води. Відбувається засмічення території довкола полігону.

Міська рада взагалі збирається щось робити, крім сплати штрафів?

В Законі України “Про відходи” прописана заборона проектування, будівництва та експлуатації полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту  ґрунтових вод, вилучення та знешкодження фільтрату.

Виконувач обов’язків начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук прокоментував наступне: “Ми перевіряли міську раду, ТОВ  “М.Ж.К.” та “Луцькспецкомунтранс”. Були подані відповідні приписи. Ситуація складна вже тим, що функціонування полігону розраховано до 2022 року, а він вже переповнений. Відходи виходять за межі “чаші” полігону. Забруднення поверхневих вод відбувається фільтратом, який не вливається в фільтраційну систему полігону, а виливається за межі сміттєзвалища. Згідно проектної документації там було заплановано 2400 м3 , а вже сьогодні по звіту “Луцькспецкомунтрансу” вивезено  3600 м3 відходів.”

Це питання було винесене на розгляд комісії Волинської  ОДА, тому що експлуатація полігону триває. Ще два роки тому регіональна комісія з питань техногенно-економічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній ОДА постановила:

“1) Забезпечити виготовлення проектної документації на будівництво другої черги полігону твердих побутових відходів Луцької міської ради в с. Брище.

2) Забезпечити утилізацію фільтрату на діючому полігоні твердих побутових відходів на території Луцької міської ради у відповідності до Схеми санітарного очищення м. Луцька.  У двомісячний термін.”

Ці рішення до цих пір в повній мірі не виконані.

Минулоріч інспекцією близько трьох разів було виставлено претензії щодо питання забруднення території, що знаходиться поряд зі сміттєзвалищем та навколишнього середовища. “Приписи є, контролі є. Були позапланові перевірки, були планові. Багато приписів закінчуються вже весною. Якщо не будуть виконуватися ці приписи, будемо подавати позов в суд щодо призупинення діяльності полігону, щоб не виникло надзвичайної ситуації в цій місцевості. Як міська рада буде вирішувати ці питання — це їх проблеми, ми їх будемо наказувати, тримати на контролі”, — наголосив в. о. начальника  обласної екоінспекції.

9  і 10 січня Луцька міська рада дала  відповідь на приписи інспекції, що готова проектно-кошторисна документація на будівництво нового полігону. Разом з тим, міська рада може не вкластися в терміни зазначеного будівництва, що призведе до екологічної катастрофи. Громадськість Княгинінівської сільської ради піднімає ці питання, тому що відбувається забруднення прилеглої  території  та повітря.

Будівництво полігонів другої та третьої черги заплановано “Комплексною програмою охорони навколишнього природного середовища м. Луцька на 2018 — 2020 роки”. Луцька міська рада  цю програму не виконує. Екоінспекція це у приписі вказала: не виконується програма, відбувається забруднення довкілля. 31 жовтня 2019р. приписи були виставлені міській раді та департаменту ЖКГ. Штраф з цього приводу склав 92 757 гривень. Кошти справно сплачуються.

Інформація про порушення Луцької міської ради надається до Прокуратури області, до Волинської облради та Волинської обласної адміністрації, а також народним депутатам Ігорю Палиці та  В’ячеславу Рубльову.

“Міська влада упустила цей час, оскільки ми ще 2 роки тому їм направляли інформацію, що в зв’язку з пришвидшеними темпами накопичення відходів, полігон мав переповнитися ще в минулому році, що і відбулося”, — акцентував Олександр Ткачук.

         Чим загрожує переповнення сміттєзвалища?

“Навесні, коли танутиме сніг, збільшиться кількість опадів, утвориться дуже багато фільтрату, котрий виливатиметься за межі полігону. Так як порушено проектні рішення, фільтрат не встигатимуть відкачувати, а переробляти його немає чим. Може піти забруднення підземних водних горизонтів. Вниз по схилу люди користуватимуться забрудненою водою. Це пряма загроза екологічної катастрофи”,  — наголосив головний еколог області.

Призупинка утилізації відходів Брищенського сміттєзвалища — це не вихід з ситуації. Найкращим варіантом було б знайти інвесторів та побудувати сміттєпереробний завод.

Дійшло вже до того, що місцеві люди хочуть блокувати вивіз сміття. Це призведе до колапсу в місті Луцьку. Потрібно  будувати нову чергу полігонів на ділянці Луцької РДА, виділеній під сміттєпереробний завод  (6,1га) або шукати землю, кар’єри навколо Луцька, що не впливатимуть на навколишнє середовище та здоров’я людей. Міська рада заявляє, що готова виділити гроші, але питання з місця не рухається.

        

Leave a Comment