Важливо Волинь Новини

«Нам пропонують переїхати в чисте поле. Воювати будемо до останнього», – підприємці Центрального ринку

На проблему перенесення торгівлі з Центрального ринку на Новий тривалий час звернена увага підприємців, громадськості.

Як відомо, адміністрація Нового ринку пропонує підприємцям до 1 лютого  визначитись з новим місцем  за пільговими умовами. Проте підприємці  не поспішають це робити. Багато з них не збирається нікуди переїздити, ще частина просто закриє свій бізнес у випадку примусового виселення.

Як виявилось, Луцька міська рада не реагує на спроби підприємців про щось домовитись. Ними, в свою чергу, були проведені збори, створена ініціативна група, що звернулася з запитом до міської ради щодо створення робочої групи. Групу так і не створили, на контакт, а, тим більше, поступки влада йти не хоче.

Приватний підприємець Галина Волянюк повідомила, що готова просто закрити підприємця, якщо 30 червня не буде продовжено договір, так вчинить половина ринку. Конкуренцію ринковій торгівлі і без того створюють магазини.

«Підприємці сформували разом з профспілкою план розвитку та реконструкції Центрального ринку для міської ради. Ми готові зробити лавки, парковки, смітники — все для покращення зовнішнього вигляду торгових павільйонів». До речі, зазначила вона, поляки приїжджають за покупками сюди, ринки є в усій Європі. Тим більше ринок працює близько 50 років і теж має історичну цінність. А Новий ринок є нерентабельним: знаходиться в полі, з ним погане транспортне сполучення».

Інший підприємець Антоніна Зозуля розповіла, чому не бажає переїздити за місто.

«Ми (авт. — підприємці)  зробили своїм коштом дах, бруківку, а тепер нам пропонують  переїхати в чисте поле», — сказала підприємець. Виділені під Новий ринок 6 га є людськими паями. Може виявитися, що доведеться звільнити територію і  бізнес опиниться «на вулиці».

Людськими потребами знехтували  при прийнятті рішення про усунення зупинок від ринку. Адже це не зручно для всіх, хто користується громадським транспортом, а не лише підприємцям і покупцям.

         «Перед тим, як переселити когось, потрібно зробити робочі місця, а також  знайти місце для ринку в місті, а не за його межами», — висловила свою позицію підприємець Надія Миколаївна. «Вдруге після проголошення незалежності підприємці нашого ринку залишилися без роботи. Міська рада пропонує працювати в полі, де немає відповідних умов. Я не бажаю переносити туди свою торгівлю», — прокоментувала вона.

Не лише представники бізнесу, але й покупці, особливо літнього віку, обурені перенесенням ринку. Підприємці готові вкладати кошти, щоб окультурити, перебудувати існуючий ринок.

Також не хоче перевозити бізнес на Новий ринок підприємець Тетяна Антонівна, котра продає джинсовий одяг. За її переконанням, співвласник «Нового ринку» Любомир Пахолко та інші власники нічого не роблять для повноцінної роботи ринку. У її знайомих там є магазин, оренда нараховується, покупців немає, торгівля не йде. За її підрахунками потрібно 10 тисяч доларів, щоб перемістити свою торгівлю: тобто — купити магазин та товар на 3 тисячі доларів.  Жінка справно сплачує податки і не хоче після 30 червня переходити на інше місце, вона теж згідна на реконструкцію Центрального ринку. В багатьох європейських країнах є ринки в межах міст, варто врахувати іноземний досвід.

В свою чергу, директор КП «Луцькі ринки» Ігор Корольчук на запитання про те, чи є насильницьким та рейдерським переселення підприємців Центрального ринку на Новий ринок.

«Я за переселення, але цивілізованим способом», – наголосив Ігор Корольчук.

Щодо транспортного сполучення, як прокоментував Ігор Корольчук, місцева влада планує виділити 8 млн. гривень для організації перевезень до Нового ринку.

1 коментар

Leave a Comment