Новини

Гадання напередодні Різдва: як наші прабабусі заглядали у майбутнє

В ніч перед Різдвом, тобто 6 січня, і в саме свято 7 січня люди намагалися дізнатися свою долю. З давнини залишилось багато різдвяних ворожінь, особливо популярні – на любов, ім’я судженого, дату заміжжя, а також на те, що станеться в майбутньому.

Ворожіння за сновидіннями

Вважалось, що потрібно піти в гості з ночівлею. На новому місці, перед тим як заснути, потрібно вимовити слова: “Сплю на новому місці, хай присниться наречений нареченій”. Після цього слід заснути і має приснитись наречений. Наші бабусі, для того щоб побачити нареченого, під подушкою залишали шматочок житнього короваю і лягали спати зі словами: “Приходь на вечерю суджений мій”.

Ворожіння за допомогою кільця

Обручку можна позичити у батьків або заміжніх подружок. Найвірогідніше гадати таким способом напередодні Різдва 6 січня. В прозору склянку з гладкими стінками треба на третину налити колодязної або талої води. Кинувши кільце в стакан, вимовити: “Суджений, здайся мені!”. Після того, як вода в стакані заспокоїться, вдивлятися в овал кільця. Образ нареченого спочатку може проявитися каламутними рисами, але варто трохи почекати, і картинка стане більш виразною.

Різдвяні ворожіння на воску і воді

Бджолиний або віск з палаючої свічки треба розтопити на водяній бані і накапати його в блюдце з водою. Процедуру повторювати кілька разів до висвітленя в мисці різних воскових фігурок. Витягуючи кожну з них, можна судити про майбутнє. Великі краплі – означають зміни в новому році. Довгі смуги з воску – до подорожей або тривалим відрядженням. Багато коротких смужок – порожні турботи. Якщо з воску утворився один великий коржик – в майбутньому році заміжжя не буде. Фігурка у вигляді кільця або свічки – до швидкого весілля. Хрест – до хвороб і великих неприємностей. Віск у вигляді конверта або дзвонів – пророкує звістку здалеку.

Ворожіння на рушнику на судженого в ніч перед Різдвом

На ніч за вікно вивішують білий рушник зі словами: “Суджений-ряджений, прийди і вмийся”. Вранці перевіряють рушник: якщо він мокрий, то дівчина цього року вийде заміж. Якщо сухий, то сидіти в дівках їй ще рік. Інший вид цього гадання – покласти рушник на ніч під подушку, сказавши: “Суджений-ряджений, приходь до мене вмиватися, рушником витиратися”. Сон, побачений в цю ніч, і стане розгадкою.

Хлопчачі ворожіння були не такими химерними і масовими, як у дівчат. У більшості випадків вони діяли таємно, щоб не стати причиною насмішок. Наприклад, вони зривали з ялинки невелику гілку і, лягаючи в ліжко, проговорювали слова: “Лягаю спати з ялинкою, прокинуся з дівчиною-красунею”. Передбачалося, що уві сні юнак може побачити свою суджену.

Ворожіння на дітей

Гадали на Різдво і заміжні жінки. Головне, що їх цікавило – це діти і вірність чоловіка. Чи з’явиться в будинку малюк, можна було дізнатися, повороживши на обручку. Жінка, поклавши кільце в блюдце, заливала його водою і ставила в холодне місце (сьогодні це може бути холодильник). Вставши вранці, вони уважно розглядали застиглу воду. Якщо її поверхня була рівною і гладкою, то в цьому році дитини можна не чекати, а якщо з’явився горбок на льоду, то він символізував збільшення в сім’ї.

Leave a Comment