Важливо Волинь Новини

Волиняни і піротехніка: добрі веселощі чи жорстока забава?

Ось і “відгриміло” свткування Нового 2020 року у буквальному сенсі цього слова. Адже у Луцьку, попри офіційну заборону міськради використання піротехніки до закінчення АТО (нині ООС), поліцейські вже зафіксували 14 випадки порушення тиші у новорічну ніч. Як зауважила речниця патрульної поліції Ольга Бузулук, майже половина з них пов’язані із використанням петард та феєрверків.

Діти, підлітки та дорослі надалі бавляться петардами та запускають феєрверки, навіть не усвідомлюючи якої шкоди можуть завдати собі чи завдають іншим своїми розвагами.

Через те, що люди, які побували у зоні бойових дій та потряпляли під обстріли, бояться звуків вибуху, у багатьох містах України і заборонили використання піротехніки. Часто гучні звуки, якими супроводжуються вибухи феєрверків та петард, спричиняють у ветеранів АТО посттравматичний стресовий розлад, що їх лякає та змушує повертатись думками у пережите жахіття.

Психіка у кожного різна: навіть ті, що вже 5 років на війні, під час останніх новорічних подій, після салютів, падали з ліжка, окопувались. Рефлекси спрацьовують, навички нікуди не пропадають, – коментує керівник Спілки воїнів АТО Волині Олександр Серватович.

Підтверджує це кандидатпсихологічних наук, доцент кафедри практичної та клінічної психології СНУ ім. Лесі Українки Антоній Мельник, який працює з АТОвцями.

Коли все це починалось в 2014 році і наша 51 (тепер 14) ОМБР були учасниками бойових дій під Волновахою, і коли вони приїхали на ротацію, тобто повернулись звідти, багато хто був контужений, пережив полон, був під обстрілами, виходив з оточення і не те, що піротехніка, а нам особисто телефонували батьки і питали що робити, бо їх сини під час грози починали ховатися. В них від цього починалися симптоми ПТСР, тобто різка реакція на різкі звуки, спалахи, тобто реакція на речі, які асоціювались із бойовими діями. Зараз трошки змінився формат війни і немає прямих бойових зіткнень і те, що було з ними (тими, хто ще тоді приймав участь у бойових діях) вже пройшов час і для багатьо це перестало бути  тригером, подразником, який призводить до стресів. Але ці вибухи в одиничних випадках викликають негативні емоції та асоціації з минулим. Тобто говорити, що учасникам АТО байдуже – не виходить. Бо у деяких закріпився ПТСР і вони переживають ці речі дуже гостро. Не всі масово, але дуже багато хто переживає. Дуже часто вони самі і є ініціаторами для використання піротехнічних засобів. Є частина, якій це подобається, така собі гра у війни, це така захисна реакція, коли це асоціюється із продовженям бойових дій.

Проте Олександр Серватович і Антоній Мельник притримуються позиції про те, що салюти чи будь-які інші піротехнічні засоби не є абсолютним злом, адже шкоду приносять люди, які не поважають інших і не вміють користуватися цими небезпечними “іграшками”.

В країні йде війна, але хіба це означає, що люди повинні перестати веселитись, святкувати Новий рік чи народжувати дітей? Реакція на піротехніку дуже індивідуальна і кожна людина сприймає це по-різному. Особисто я не фанатію від салютів, але якщо комусь подобається – будь ласка. Жити і радіти ніхто не забороняє, але треба усвідомлювати, яке ви суспільство будуєте і для чого. Немає нічого в світі чітко доброго чи поганого – є вміння людей з цим поводитись. Якщо класний салют, гарно задекорований – то чому б і ні? Але коли дурні напиваються і кидають петарди під ноги і творять хто-зна що – то це дурні. Є ті, хто неправильно використовують салюти, ставлять не в тому місці і буває, що це дійсно шкодить психіці АТОвців. Але це не означає, що їх не можна викоритовувати, це треба робити з розумом. Он скільки людей збивають автівки, але ж це не означає, що їх треба заборонити. Я за салюти, але з розумом використання, – каже Олександр.

Керівник Спілки воїнів АТО Волині радить бути розумними, використовувати піротехніку на безпечних відстанях, аби це було дійсно гарно і приносило радість. На думку чоловіка, петарди крупного калібру не можна продавати в магазинах, передавати дітям, а купувати піротехнічні засоби можна лише у фірм, які мають дозволи і ліцензії. Окрім того, на думку Олександра, взагалі потрібен закон, який би змушував кожого покупця розписуватись в інструкції використання феєрверка чи петард, аби люди чітко розуміли як і де можна використовувати такий товар.

Але окрім людей, яких ще можна заспокоїти і щось пояснити, страждають тварини, які не пристосовані до вибухів. Феєрверки, петарди та інші піротехнічні засоби можуть призвести до смерті тварини, фізичних травм чи раптової зупинки серця.

Це небезпечно для тварин, які є з якимись нервовими розладами, епілепсією. Від вибухів, гучних звуків, приступи стають частішими і, відповідно, якщо тварини були на препаратах, які стримували епілепсію, то ї х, швидше за все, доведеться міняти. Є тварини, які можуть на фоні стресу стати епілептиками. Нагірший варіант – це коли у тварини може бути зупинка серця. Був такий випадок, коли біля собаки розірвалась петарда і собака помер відразу на місці. А скільки таких тварин помирає вуличних – ніхто навіть не підрахує. Найменше зло, це – розрив зонішніх тканин, шкіри, м’язів, підірватись може лапа, – коментує ветеринар Яна Коханюк.

Дівчина розповідає, що є і живожери, які навмисно підкидають тваринам петарди, чи запихають їх у чотирилапих заради “забави” і це вже призводить до розривів щелепи, внутрішніх органів й болісної смерті кота чи собаки. І користувачі Фесбуку вже зафіксували кілька таких випадків.

Люди, которые 11 месяцев и 30 дней ждали наступления нового года, дождались, ведь теперь можно взрывать петарды….

Gepostet von Katya Katya am Mittwoch, 1. Januar 2020

 

Тож, аби спробувати вберегти любленця, ветеринари радять відвести його у максимально звукоізольовану кімнату, масажувати йому вушні раковини, аби шум, який ви створююватимете руками, трохи перебивав гуркіт від вибухів, накрити тварині голову пледом. Чотирилапих  обов’зково треба забрати в будинок, аби вони не були на вулиці в такий час і сатаратись нагодувати їх, щоб таким чином трохи заспокоїти.

А взагалі, аби всім було добре і весело, користувачі мережі Фейсбук знайшли альтернативу феєрверкам – світлові дрони, шоу з яких просто заворожує.

Шоу из дронов в Сингапуре в новогоднюю ночь 🥰

Gepostet von Nataliya Stelmakh am Donnerstag, 2. Januar 2020

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment