Важливо Волинь Новини

Перше півріччя для «Волині»: яким воно було і що буде далі

Під новий рік футбольна громадськість вже встигла засумувати за перипетіями на стадіоні та грою улюблених команд, адже вже майже місяць деякі стадіони та вболівальники у різних куточках України живуть без футболу. Йдеться про Першу лігу. Команди, які грають у рамках цього турніру, завершили перше коло чемпіонату 24 листопада, залишивши своїх вболівальників без улюбленої гри на три тижні раніше, ніж команди вищого дивізіону.

Проте, зимова перерва у футболі деколи буває не менш цікава, ніж сам футбольний сезон. У перерві між колами чемпіонату розпочинається інша гра. Гра футбольних селекціонерів, менеджерів, агентів. Простіше кажучи, стартує футбольний ринок – команди стараються вигідно продати гравців, у послугах яких не зацікавлені, прикуповлюють собі нових футболістів,  стараючись підсилити свій склад, щоб з початком протистоянь громити суперників та зайняти якомога вище місце у турнірній таблиці і головне – потішити своїх фанатів.

Невдалий старт, період гойдалок та валідолу

Луцька «Волинь» завершила футбольне півріччя і календарний рік для себе 23 листопада грою проти МФК «Миколаїв». Тоді волиняни не змогли дотиснути «корабелів», щоб отримати 9 поспіль перемогу в сезоні. Напевно, не вистачило везіння, адже бажання і можливостей у гравців луцького клубу було хоч відбавляй.  Тому табло на луцькому «Авангарді» вперто показувало такий непідходящий, хоча й не критичний для «Волині» рахунок 1:1. Саме цей рахунок вивів нашу команду на перший рядок «турнірки», щоправда, лише на один день…

Загалом сезон 2019/2020 розпочався для команди Андрія Тлумака зовсім не так, як мав би розпочатися. Команда, яка минулого сезону боролася за вихід до найвищого футбольного дивізіону, у першому турі непередбачувано програла міцному середнячку Першої ліги краматорському «Авангарду». Лучани забили швидкий гол, але не змогли збільшити перевагу і протримали рахунок весь тайм, а після перерви допустили три помилки, які вилилися у три пропущені голи. Відіграти «хрестоносці» змогли лише один м’яч – 3:2. Досягненням волинян у цьому матчі стало те, що гол Сіаваша Хагназарі на 5-й хвилині став найпершим у цьогорічному чемпіонаті України серед команд Першої ліги і водночас 600-м за для «Волині» у Першій лізі.

Наступний матч «хрестоносці» грали знову не в рідних стінах, а відправилися до Львова, щоб позмагатися з «Рухом», але сильнішого ця пара не виявила – бойова нічия 1:1. Волинянам знову чогось не вистачило, адже відкривши рахунок в матчі футболісти не змогли перемогти і навіть ледве взагалі не втратили очки. Першим переможним для команди зі Стиря став матч проти івано-франківського «Прикарпаття». Завершилася дискваліфікація наставника «Волині» Андрія Тлумака, якому через розмови зі суддею під час стикового матчу з «Карпатами» протягом двох матчів заборонили знаходитися на тренерському містку, повернувся на поле і капітан «Волині» Сергій Сімінін. Щоправда, той скандальний «стик» з одвічним суперником – «Карпатами» відгукнувся, бо на стадіоні не було дискваліфікованого ультрасу. Але фанати підтримували улюблену команду за межами стадіону. Здавалося, що це матч стане розчаруванням, адже після першого тайму команда «горіла» 2:0, але ні. Андрій Тлумак здивував усіх, випустивши на місце нападника номінального захисника Міху Горопевшека (ніхто не знав, що цей матч стане своєрідним відкриттям).  Це дало свої плоди – спочатку словенець асистував у взятті воріт Кожанову, а згодом і сам розписався в рамці. Крапку в цьому матчі поставив Денис Кожанов, який забив переможний гол і приніс своїй команді першу перемогу в сезоні. Після матчу головний тренер лучан дякував команді та вболівальникам і запевняв: «Надалі ми будемо перемагати легше», але не так сталося, як гадалося.

Для «Волині» і для її фанів наступив гойдалковий період валідолу, бо команда показувала зовсім не стабільні результати. Відразу після домашнього успіху з «Прикарпаттям» у  наступному матчі луцька команда з рахунком 3:2 поступилася  «Миколаєву», а через тиждень точно з таким же рахунком здолала «Чорноморець», у кубковому протистоянні силами молоді та футболістів, які не мали ігрового досвіду, у серії пенальті здолали друголігове «Поділля». Двохматчевий успіх не дав волинянам стільки куражу, щоб відібрати очки в ФК «Оболонь-Бровар» і цей матч приніс у скарбничку тільки один заліковий пункт. Наступним суперником хлопців Тлумака був кременчуцький «Кремінь» і він виявився для них по зубах. Про це говорив рахунок на табло – 3:0. Цей поєдинок дозволив «Волині» перед матчем проти сильного «Інгульця» посісти 6 місце в турнірній таблиці        .

Протистояння двох сильних клубів – іменитої «Волині» та молодого, але амбітного «Інгульця» спочатку було обережним, потім гарячим, тому що судді довелося 9 разів витягувати з кишені картки, але на жаль без результативним. Коуч «Волині» на прес-конференції сказав, що задоволений хлопцями і результат був як то кажуть по грі. Наступний матч не повинен був бути важким і вболівальники вже спали і бачили, як їхня команда без проблем на домашньому полі переможе сільську команду «Балкани». Напевно, так думали і самі гравці, до тої пори, поки не стали програвати з рахунком 0:2. Не змогли реалізувати свої моменти ні Младен Бартулович, ні перекваліфікований у форварда оборонець Горопевшек, ні Ігор Карпенко, ні Амбросій Чачуа. Врешті-решт «хрестоносці» силами Пономаря та Бартуловича таки відквитали 2 м`ячі.

Точка кипіння і переломний момент

Наступний суперник був куди сильніший, ніж «Балкани». Тим більше, грати проти «Металіста-1925» волиняни мали у Харкові. Матч справедливо «охрестили» центральним, зважаючи на те, що обидва клуби боролися за вихід у вишку минулого сезону і не полишили цих сподівань цьогоріч. Підтвердженням були й слова спортивного директора «Волині» Валентина Кошельника, який ще після матчу з  «Інгульцем» заявив:  «У нас завдання вийти в Прем’єр-лігу, і ми це зробимо!».

Вочевидь футболістів «Металіста-1925» теж непогано мотивували, адже саме вони вийшли переможцями звітного матчу. Харків`яни двічі засмучували легендарного кіпера Віталія Неділька, який грав у футболці «Волині» 200-й матч. Єдиною приємністю,  яка, напевно, не перебила гіркий смак поразки, була для капітана Сергія Сімініна зайнята третя сходинка у списку «гвардійців», або ж довгожителів клубу. На рахунку лідера команди було вже 223 офіційних матчі. Але приємного було мало. На два пропущені голи гравці луцького клубу не змогли ніяк відповісти і були змушені їхати додому без здобутих очок.

Не витримали нерви і в головного тренера. На прес-конференції Тлумак заяви про відставку: «Коли команда не грає той футбол, який би хотілося, значить, десь не так – немає такої іскорки в очах. Поки є ще шанс, я думаю, що, напевно, треба буде робити якісь зміни. І я дуже сильно з повагою ставлюся до нашої команди. І, напевно, прийшов час мені піти. Що, по-моєму, могло б спасти ситуацію, яка в грі».

Ці слова ошелешили футбольну громадськість, якій лишалося лише очікувати, бо ж Андрій Богданович пообіцяв, що буде говорити з керівництвом і надасть можливість комусь іншому «зарядити» команду. Після кількох днів тиші клубна прес-служба прояснила ситуацію – Андрій Тлумак нікуди не йде, а готує команду до кубкового матчу з  «Минаєм» і протистяння з тодішнім лідером Першої ліги – «Агробізнесом» із Волочиська. Кубкове простистояння «Волинь» відіграла, як і матч проти «Поділля»  силами молодих футболістів та тих, хто не мав практики. Варто зазначити, що команда добряче попсувала нерви і дала достойний бій потужному «Минаю», який зміг мінімально обіграти лучан лише тоді,  коли ті залишилися у меншості. «Волинь» трималася до 85 хвилини. Після матчу тренер подякував гравцям і було видно, що він не був сильно засмучений вильотом з Кубку, бо пріоритет для команди з Луцька – Перша ліга і підвищення.

Матч проти «Агробізнесу» став для «Волині» переломним. Щоправда, перший тайм у виконанні волинян видався не надто видовищним – команда пропустила, а з 58 хвилини 2 тайму, через вилучення Валерія Болденкова, грала у меншості. Здавалося б, доля матчу вже вирішена. Але слова про відставку головного тренера, напевно, висіли над гравцями і ті вирішили довести, що здатні перемагати, а Андрій Тлумак здатний їх «зарядити». На 76 хвилині після «подарунку» від колишнього голкіпера «Волині» Олександра Воробея, який невдало віддав пас низом, Денис Кожанов відновив паритет в матчі, а  молодий Олександр Климець на останніх секундах зустрічі заробив пенальті, який без проблем реалізував іранський легіонер Сіаваш Хагназарі – 2:1. Варто зазначити, що після першого забитого м’яча футболісти побігли святкувати взяття воріт до тренерської лавки.

Після фантастичного камбеку з лідером ліги «Волинь» їхала у гості до аутсайдера – запорізького «Металурга». Напевно, на куражі наші футболісти планували без проблем у пів сили «розкатати» суперника, але опонент показав зуби, забивши першим. Волинянам знову довелося відігруватися. На щастя, це вдалося. Авторами голів стали Денис Кожанов, Сіаваш Хагназарі та Василь Курко. Поразка з рахунком 1:3 стала фатальною для головного тренера «металургів» Івана Богатиря, який пішов з команди після матчу. Успіх у Запоріжжі продовжився домашнім матчем проти «Черкащини». Команда, яка в турнірі не хапала зірок з неба у Луцьку поступилася з рахунком 3:0. Таким чином «Волинь» привітала з днем народження свого капітана Сергія Сімініна.

Безпрограшну серію волиняни продовжили в Горішніх Плавнях, де розібралися з місцевим «Гірник-Спортом» – 2:4. Андрій Тлумак у післяматчевому коментарі сказав, що вже відійшла від невдач. Доказом цього став домашній тріумф над «Минаєм», який нещодавно «вибив» команду з Кубку. Можливо за це команда одіозних Василя Кобіна та Михайла Кополовця поїхала на Закарпаття з поганим настроєм та без здобутих очок. Безпрограшна шестиматчева серія просто зобов’язувала «Волинь» обігрувати львівський «Рух». І в драматичному поєдинку лучани у своїх стінах святкували перемогу. Рахунок видався не менш драматичним – 3:2.

Наступним суперником «Волині» стала ще одна західноукраїнська команда – «Прикарпаття». В Івано-Франківськ лучани їхали із суттєвими втратами – дискваліфікацію відбували Младен Бартулович та Міха Горопевшек, а Віталій Неділько та Валерій Болженков потрапили до клубного лазарету. Матч гравці тривав вже за звичним для «Волині» сценарієм – пропустили, відігралися, перемогли на останніх хвилинах. Рахунок 1:2 дозволив «хрестоносцям» продовжити безпрограшну серію та заробити 3 очки. Тренер суперника після матчу казав, що не бачив на полі команди, яка хоче в Прем`єр-лігу, але рахунок на табло, а після бою, як відомо, кулаками не махають.

А далі була вищеописана нічия з «Миколаєвом», яка продовжила безпрограшну серію, але обірвала восьмиматчеву переможну ходу «Волині». Попри це команда з Луцька маючи в активі 38 очок пішла на канікули лідером Першої ліги і просила футбольного бога, щоб львівський «Рух» не зміг обіграти «Прикарпаття». Тільки за таких умов «Волинь» зберегла б лідерство, але не судилося. «Рух» виграв і посунув «Волинь» на 2 місце. Але такий розклад не дає лучанам розслабитися, адже на одне очко менше мають ще 4 команди, а «Металіст 1925» відстає на 2 очка, тобто ціною другого місця для «Волині» може стати лише одна поразка.

Чого вболівальникам чекати від трансферного вікна

Кожному, хто підтримує луцький клуб, хочеться побачити його успіх та підвищення у класі. Для цього футболісти і тренери повинні викладатися на повну. Канікули розпочалися для «Волині» з кадрових змін – клуб залишили Міха Горопевшек, Віталій Пономар, Назар Мельничук, Євген Неплях, Андрій Стрижеус та Ярослав Котляров. Молоді гравці, які не мали достатньо ігрового досвіду, виправдано хотіли його отримати і відправилися на пошуки. Це не стане проблемою для команди вцілому. А відхід досвідчених виконавців безумовно стане втратою для команди і принесе головного болю тренерам, яким потрібно буде «закрити» проблемну позицію. Як розповів в інтерв’ю Андрій Тлумак, Міха Горопевшек мав конкретну пропозицію з іншого клубу, тому сам захотів піти, а рішення щодо Віталія Пономаря було компромісним.

Наразі «Волині» потрібен центральний захисник, центральний нападник та гравець, який підсилить опорну зону. Потреба у потіжному оборонцеві спричинена не лише відходом Горопевшека, Євгена Непляха, а й заявами про завершення кар’єри Тараса Михалика. Як зауважили журналісти, під час голосування головних тренерів Першої ліги, Андрій Тлумак чи не єдиний проголосував за захисника «Агробізнесу» Ігоря Курила. Тому, можливо, «Волинь» постарається «переодягнути» оборонця у свою форму. Більшої ймовірності додає і той факт, що Курило є вихованцем володимирського ВІКу, як і багато гравців «Волині». Також Тлумак проголосував за Ярослава Ямполя та Данила Кондракова.              Свого часу ходили чутки про прихід у «Волинь» Артема Федецького, проте такий варіант малоймовірний. Гравець був капітаном «Карпат», що не сподобається вболівальникам, також зовсім не завершилася і політична кар’єра Федецького. Він програв вибори до Верховної Ради, але може претендувати на посаду в ВОДА.

З інших клубів Першої ліги також пішли гравці. Так, порідшали ряди «Чорноморця», «Руху», «Оболоні-Бровар». Серед них є і хороші виконаці, які свого часу вже грали за «Волинь». Тим часом суперники «хрестоносців» готуються до відновлення чемпіонату.  Зокрема, «Рух» анонсував запрошення гравців з УПЛ.   Тому «Волині» потрібно добре доукомплектуватися, щоб закрити проблемні позиції та продуктивно провести збори. А футбольна громадськість Волині чекатиме 22 березня, періоду, коли луцька команда розпочне друге півріччя чемпіонату, вболіватиме за свій улюблений клуб та підтримуватиме його.  Адже всі зацікавлені, щоб наступного року довелося підтримувати вже прем`єр-лігову «Волинь».

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment