Волинь Новини

У Музеї Волинської ікони поєднали сакральне та сучасне

20 грудня у Музеї Волинської ікони відбулася презентація виставкого проєкту «Замлиння». На виставці були представлені, як сучасні ікони так і сакральні твори  IX Міжнародного пленеру іконопису на Волині.

Про це повідомили  у Музеї Волинської ікони.

До реалізації мистецького дійства безпосередньо  долучилися: Генеральне консульство Республіки Польща у місті Луцьку, Волинська організація Національної спілки художників України, Інтеграційний центр Карітас в Замлинні, Львівська національна академія мистецтв та кафедра україністики Варшавського університету. Учасниками IX Міжнародного пленеру стали художники-іконописці та студенти мистецьких вузів країн-сусідів. Тема мистецького пленеру «Визволення»,що несе смислове навантаження, яке виражає  боротьбу  «внутрішнього» та «зовнішнього».

Почесним гостем заходу був Владика Йосафат Говера –перший волинський екзарх Української греко-католицької церкви.

«Пленер іконопису – це чудовий спосіб висвітлити для глядачів  сучасну ікону поруч із старовинними пам’ятками. Завдяки подібним зустрічам музей набуває європейський рівень», – повідомляє завідувач музею Тетяна Єлісєєва.

Великий внесок здійснив відомий луцький художник Віктор Чухрай,світлини якого були зображені у каталозі «Замлиння».

Окрім того,фотограф отримав від Музею Волинської ікони подарунок у вигляді  позолоченої ікони Святого Миколая з нагоди свого 65- річчя.

Як зазначає завідувач Музею Волинської ікони Тетяна Єлісєєва, нещодавно  музей отримав лист подяки за збереження сакральної  спадщини Волині та гарантований патронат від Верховної Ради та  комітету. Також Тетяна Єлісєєва поділилася планами на майбутнє,а саме відкриття експозиції музею присвячена грудневим Святим,зокрема: великомученицям Катерини,Варвари, Святого Миколая та інших.

Окрім того музей прагне втілити подарунок для усіх поціновувачів сакрального мистецтва – зустріч з отцем Себастьяном та його хором.

До слова, нині триває виставка до дня Святого Миколая, у експозиції музею якого представлені понад 12 ікон Чудотворця.

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment