Важливо Волинь Новини

“Зі мною лихо точно не трапиться!”: лучанам масово продають фейерверки “з-під прилавку”

Список покупок до новорічно-різдвяних свят у кожного лучанина – свій. Для декого обов’язковим пунктом для придбання є декоративна атрибутика, для когось – делікатеси для новорічного столу, а дехто не уявляє ніч з 31 грудня на 1 січня без фейерверків.

Довго шукати, де ж придбати піротехнічні засоби не потрібно, – продавці знають, що в передноворічний час можуть добряче заробити на реалізації такого товару. Тому й пропозицій більш, ніж достатньо. Проте, питання якості такого товару залишається на совісті продавця.

Ірина Варварук, начальник Відділу агатаційно-пропагандистської роботи Центру забезпечення діяльності Волинського Управління ДСНС України, запевняє: роз’яснювальну роботу щодо небезпеки використання піротехнічних засобів рятувальники проводять стабільно протягом року, а не тільки напередодні новорічно-різдвяних свят. 

Наші громадяни завжди думають, що нічого страшного з ними трапитися не може. Тим більше на свята, коли дорослі втрачають пильність і стають, як малі діти… Їм хочеться бавитися піротехнічними засобами, не задумуючись про те, сертифіковані вони, чи ні, ким та коли були виготовлені та як зберігались. Лучани купують фейерверки на ринках, “з-під прилавків”, без будь-якого підтвердження якості цих виробів.”

Аби вберегти лучан від покупки несертифікованих виробів, рятувальники спільно з поліцейськими вже почали проводити рейди ринків та місць стихійної торгівлі на наявність такого товару.

Проте, як зауважує пані Ірина, впіймати таких недобросовісних продавців, які не задумуються про вашу безпеку, а лише про свій заробіток, важко. Тільки перевіряючі з’являються на території, припустімо, Варшавського ринку, – піротехніка сумнівного виробництва одразу зникає з прилавків.

Окреме питання – неповнолітні. Діти, які потай від батьків, без нагляду старших, купують (а їм продають!) фейерверки та петарди, “грають з вогнем” у прямому значенні цього вислову. Бути мудрими та далекоглядними – наш з вами особистий вибір, адже всім відомо, що попит породжує пропозицію.

Не купуйте піротехнічні засоби сумнівної якості “бо дешевше!” та не показуйте поганий приклад дітям, запускаючи феєрверки в новорічну ніч, не зовсім у тверезому стані, в дворі житлових будинків та біля легкозаймистих речовин. Адже, свято може легко перетворитися на велику біду!

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment