Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

“Ми чекаємо, доки станеться лихо!”: депутат Волиньради про вирішення проблем виборців, дуалізм влади та виховання внука

Юрій Ройко, депутат Волинської обласної ради, надзвичайно різностороння особистість. Окрім політики, бджоляства та лісового господарства, цікавиться садівництвом та психологією виховання улюбленого онука. Журналісти Волинь Infa поспілкувалися з депутатом про пріоритети в роботі, плани на майбутнє та хобі, яким захоплюється зараз.

Розкажіть про свою депутатську діяльність та першочергові завдання на сьогодні.

В мене дуже серйозна співпраця з Анатолієм Дорощуком, селищним головою Цуманської ОТГ  (від цього округу я є депутатом). До речі, з ним у нас одна Альма Матер (я по освіті лісник, закінчив лісогосподарський факультет сільськогосподарської академії в Києві)

Найперше, що ми зробили – намалювали так звану “дорожну карту”, тобто визначили, над чим потрібно працювати першочергово. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Старість не омине”: майже 40 років нікого не цікавила доля геріатричного пансіонату у Луцьку

Перший мій реалізований депутатський запит – вирішення проблемних питань Цуманської школи. Для цього ми залучили  з обласного бюджету 2 млн 200 тис. грн. Було відремонтовано стелю, покрівлю, зроблене сучасне освітлення.

Ця школа, до слова, моя рідна школа, яку я закінчив із золотою медаллю, найбільша в сільській області, там навчається 1200 дітей. Корпус для початкової ланки був побудований ще у 50 роках, стеля була в аварійному стані, а першачків – 450 дітей.

Ще ми повністю відремонтували фойе, поставили новий твердопаливний котел і оновили шкільний майданчик – поклали бруківку. Ця школа тепер під моїм постійним контролем.

Мене дивує одне: до мене ж теж були якісь депутати, бачили цю школу…чому ж нічого не зробили? Наша проблема у тому, що ми не хочемо випереджувати проблему, а чекаємо, поки станеться лихо, і тоді вже мусимо терміново вирішувати нагальні питання. Це не правильно.

За роки мого депутацтва влаштоване сучасне вуличне освітлення всіх основних напрямків селища Цумань. В деякі села провели освітлення, якого там не було взагалі!

Основною системною проблемою в Україні є проблема дуалізму влади. Ця проблема була яскраво виражена у нас в області, коли перетягували ковдру кожен на себе, показуючи, хто ж хазяїн і забуваючи про основне: працювати на благо краю і людей.

Яке ж вирішення цієї проблеми, на Вашу думку?

Великі надії я покладаю на децентралізацію. Я вважаю, що на обласному рівні мають створити виконавчий комітет, який буде виконувати рішення, що приймає рада. А голова обласної ради має бути і головою виконавчого комітету в одній особі. Адже в жодній країні Європи такого нема, щоб виконавчу гілку влади представляла державна структура, яку уособлює Президент. Через це і виникають розбіжності і дуалізм.

Чим цікавитесь, окрім політики? Які маєте захоплення? Про бджолярство ми вже знаємо.

Окрім діяльності депутата обласної ради, я уже майже 30 років працюю в приватному виробничому бізнесі. Діяльність повязана з переробкою сільгосппродукції, із зерном, макаронними виробами, крупами тощо. Також одне з моїх улюблених занять – садівництво.

А основне моє хобі, вірніше, те, що перевернуло моє життя, – це народження внука 5 років тому. Будь-яку вільну хвилинку я проводжу з ним, ми багато розмовляємо, гуляємо, вивчаємо види дерев. Ви знаєте, до дитини треба дослухатися. Не піддаватись маніпуляціям, але дослухатися. У вихованні дитини, як і в будь якій іншій сфері, потрібно бути дипломатом.

 Читайте наші новини у мережі Facebook

 

Leave a Comment