Новини

Сальмонельоз на Волині: захворіла ціла родина

У селі Камінь-Каширського району сім’я захворіла на сальмонельоз, споживаючи в їжу курячі яйця з власного господарства, повідомляє Конкурент.

Захворіли двоє дорослих та дитина 10 років. Батько та дитина перебувають на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні, мама лікується амбулаторно. У всіх були клінічні ознаки, характерні для захворювання: підвищена температура, біль в животі, блювота та діарея.

Джерелом інфекції стали яйця курячі з власного господарства, які під час приготування не пройшли достатню термічну обробку та попередньо не були оброблені. Наразі стан хворих задовільний. Сімейне вогнище захворювання локалізоване та ліквідоване.

Читайте також: Аби ліки в Україні не підробляли – упаковки маркуватимуть 2D кодом

За даними факторного аналізу, лише в 2019 році на цю недугу в області захворіли 260 осіб,  27 % з них пов’язують захворювання з вживанням м’ясних продуктів, третину – з вживанням яєць.

Довідково:

Сальмонельоз – кишкова інфекція, яка передається переважно з їжею. Викликають її мікроби роду сальмонел. Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів захворювань, викликаних ними, сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м’ясі — близько 2-4 місяців,у замороженому м’ясі — 6 місяців, у молоці — 20 днів, кефірі  — до 2 місяців, вершковому  маслі — до 4 місяців. Солення та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

Основними джерелами хвороби є сільськогосподарські тварини, а також дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни і навіть холоднокровні хребетні. Передача збудника від інфікованої людини до здорової має набагато менше значення, крім випадків, коли бактеріовиділювач займається продажем або приготуванням їжі.

У деяких продуктах (молоко, м’ясо) сальмонели можуть не лише виживати, але і розмножуватися, не змінюючи при цьому зовнішній вигляд і смак продуктів харчування.            

Основна причина інфікування сальмонелами — вживання їжі, що містить значну кількість бактерій. Найчастіше це яйця і м’ясо птахів, а також інші м’ясні продукти, які неправильно оброблені або зберігалися в умовах, що сприяють розмноженню мікроорганізмів.

Найчастіше результатом інфікування є шлунково-кишкова форма хвороби, найбільш небезпечні для життя — тифоподібна та септична форми. При проникненні сальмонел в організм з їжею перші симптоми можуть з’явитися вже через кілька годин, або ж протягом 3 днів, зазвичай — протягом першої доби. При контактно-побутовому зараженні інкубаційний період може збільшитися до 8 днів. Симптоми і важкість хвороби визначаються формою її протікання. Шлунково-кишкова форма, що виникає майже в 98 % випадків інфікування, характеризується  різким підвищенням  температура тіла, слабкістю, ознобом, головним болем,  нудотою та  болями в животі,  виснажливим проносом. Якщо хвороба протікає у важкій формі, то спостерігається збільшення печінки і селезінки, а також зневоднення. Не виключено розвиток ниркової недостатності.     

Профілактика захворювань на побутовому рівні: спеціальної вакцини від сальмонельозу не існує. Профілактичні  заходи передбачають:

  • кип’ятіння молока;
  • достатню термічну обробку м’яса, риби, птиці, яєць;
  • перед використанням яйця рекомендують попередньо помити в 2 % розчині питної соди, а потім промити в проточній воді;
  • смажити яйця варто з обох боків, а варити не менше 10 хвилин;
  • відмову від пиття сирих яєць, вживання яєчні — «глазуньї», відмову від домашнього майонезу з сирими яйцями;
  • використання гусячих, качиних яєць тільки в тісто;
  • для готових та сирих продуктів необхідно використовувати окремий посуд, ножі, обробні дошки;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.), зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
  • при покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника);
  • споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;
  • перед споживанням овочі та ягоди мити під проточною водою чи ошпарити окропом.       

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment