Новини

А ви на 100% впевнені, що не пережили травму?

Майже кожна людина на світі є травмованою і мова не про фізичні ушкодження, а про психологічні травми. Лайф-коуч, НЛП-практик, автор трансформаційних програм Надія Рогозіна на своїй сторінці в Instagram опублікувала допис про те, за якими ознаками можна зрозуміти, що ви потребуєте консультації спеціаліста, або психологічної допомоги.

«Крім очевидних болючих подій, як то згвалтування або розбите серце, є ряд подій, які травмують не менше. Але мало хто усвідомлює це.


В такому випадку посттравматичний стрес працює у фоновому режимі, непомітно. І від цього стає ще більш руйнівним. Адже змія, яку ви не бачите в опалому листі може бути значно небезпечнішою, ніж ведмідь, що стоїть перед вами.

Отже, ви прожили травму, якщо:

👉 Ваші батьки були емоційно жорстокими (обзивали вас або принижували);

👉 З вами не дружили однокласники (ізоляція від соціальної группи);

👉вас регулярно змушували робити щось, чого ви не хотіли (наприклад, їсти їжу, яка вам не подобалася, займатис грою на скрипці і т.д.)

👉 Якщо вас в дитинстві на довго залишали на самоті.

👉 Якщо вас соромили за харчові звички («замало», «забагато», «перебираєш»)

👉 Якщо батьки ділилися з вами занадто особистою інформацією.

👉 «Вертолітне батьківство», це коли батьки приділяють занадто багато уваги опіці над дитиною (образно «літають на вертольоиі над пісочницею»).

Якщо ви впізнали у якомусь із пунктів себе, то цю ситуацію слід пропрацювати. Це не значить, що на вас чекає багато-місячна терапія. Часто навіть 1-2 занять достатньо, аби ці події більше ніколи не визначали те, ким ви є і чого в житті досягаєте.

Сподіваюся ви почули і намотали на вус 😉 »

Leave a Comment