Новини

Дні польського кіно: як у Луцьку про польські фільми говорили

У жовтні лучани мають чудову змогу познайомитись із польською культурою, а зокрема із кінематографом, у рідному місті. Адже у Луцьку розпочався XIV фестиваль фільмів «Дні польського кіно», організований Польським Інститутом у Києві за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку. А вчора, 25 жовтня, перед стартом фестивалю, у Дискусійному клубі кіно “Pleograf” минула лекція про фільми разом з Пьотром Стельмащуком та консулом Терезою Хрущ.

Перед показом фільмів зі студентами полоністики СНУ ім. Лесі Українки та іншими учасниками клубу розмовляли про тематику фільмів, жанр, ідеї та авторів. Присутнім розповідали історії створення кінострічок, психологічні особливості героїв, концепцію та проблематику фільмів. Лектор Пьотр Стельмащук вже переглянув усі фільми, заплановані до показу на фестивалі, тож у своїй лекції відштовхувався і від власних емоцій та вражень.

Впродовж заходу слухачам ставили питання, а найуважніші отримали за правильні відповіді призи. Студенти-полоністи поділилися враженнями з Волинь#infa від лекції про фестиваль польських фільмів.

«Особисто для мене захід виявився цікавим та пізнавальним. Пан Пьотр заохотив мене до перегляду стрічки «7 почуттів», дізналась багато нового про розвиток польського кінематографу. Дуже добре, що подібні заходи проводяться, адже це розширює наш кругозір.»Олександра Назарчук, студентка 4 курсу

«Розповіді Пьотра Стельмащука про фільми можна слухати годинами. Він розповідає так,ніби сам був частинкою тієї кінострічки. Цьогоріч ,на Днях польського кіно представлені, на мою думку, просто чудові фільми. Вони всі різні. Жанри, герої, меседжі, які хоче донести нам режисер. Я б із превелеким задоволенням сходила б на кожен фільм, адже після розповіді пана Пьотра,  не можна залишитись байдужим. Планую йти на фільм «Кур‘єр». Очікування лише позитивні, і сподіваюсь, вони виправдають себе. Отож раджу всім охочим, відвідати хоча б один із фільмів, які нам пропонує програма. І якщо не знаєте польську-не біда, адже фільми будуть із українськими субтитрами.»Наталія Числова, студентка 4 курсу

Консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Тереза Хрущ зауважила, що подібні заходи є дуже важливими для стосунків країн-сусідів, адже популяризація польської культури в Україні – це популяризація того, що в ній є найціннішим.

«Кіно польське має свою специфіку та історію, яка відрізняється від європейських фільмів. Наша ініціатива показувати в Луцьку польські фільми пов’язана з тим, що ми хочемо показати, що сьогодні є цікавим та актуальним в польському кінематографі, познайомити молодь із сучасною польською мовою та налагодити контакт.»

Тереза Хрущ також наголосила, що в Польщі перегляд фільмів є популярним у форматі дискусійного клубу, де до показу стрічки глядачам наголошують на що варто звернути увагу. А вже опісля – кожен з учасників може висловитись, поділитись думками і враженнями про побачене та подискутувати.  Тому цей формат важливо показувати у Луцьку та спробувати привити його мешканцям міста.

«Це була моя ідея, щоб в цікавий спосіб показати польську культуру в Луцьку, адже тут дуже активні студенти. Сподіваюся, що невдовзі формат із зустрічей раз на півроку перейде у щомісячні заходи, після чого не лише Консульство буде проявляти активність, але й самі студенти будуть організовувати кіноперегляди» – висловила сподівання пані консул.

Долучитись до знайомства з польською культурою може кожен охочий, тож всіх волинян Генеральне Консульство Республіки Польща у Луцьку чекає у Дискусійному клубі кіно “Pleograf”.

А дати, час показу та назви фільмів ви можете знайти, за посиланням.

Leave a Comment