Новини

«Тихе полювання» у розпалі, як самому не стати жертвою?

«Грибні сезони» щороку приносять у своїх кошиках не лише щедрі дарунки лісу, а й тривогу, біль і біду. Інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Зокрема, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Тож аби від «тихого полювання» отримати лише позитивні емоції, варто дотримуватися певних правил.

Поради грибникам:

  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;
  • намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби – „білі”, „бабки”, „моховики” тощо. Серед них – найменша кількість отруйних;
  • якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
  • варити гриби потрібно декілька разів у підсоленій воді (міняти воду потрібно не менше трьох разів) протягом 10-15 хвилин;
  • готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді;

Категорично заборонено:

збирати гриби, яких не знаєте;

вживати сирі гриби;

давати гриби малолітнім дітям;

застосовувати „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.

Якщо ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких:

– перш за все промийте шлунок водою та прийміть ентеросорбент (наприклад, активоване вугілля, з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла) і відразу ж викликайте «швидку»;

– навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи. Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Статистика показує, що найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.

Leave a Comment