Новини

Осінні рецепти. ТОП 5 страв з гарбуза, які урізноманітнять домашнє меню

Важко уявити традиційне осіннє меню без гарбуза – короля столу золотої пори року. Про його користь написано багато, а в народі гарбуз не без підстав називають «помаранчевим лікарем». Журналісти Волинь#infa підготували ТОП 5 гарбузових страв, які урізноманітнять Ваше домашнє меню.

  1. Оладки з гарбуза і яблука

Інгредієнти:

– 400 г гарбуза,

– 1 яблуко,

– 2 яйця,

– 1 склянка борошна,

– 0,5 склянки кефіру,

– 2 ст. ложки цукру,

– 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.

Приготування:

Яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння, натріть на крупній тертці.

Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно і перемішайте.

Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте.

Ложкою викладайте оладки на розігріту сковороду з олією.

Смажте на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин.

Потім викладіть готові оладки на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте гарячими зі сметаною або варенням.

  1. Суп з гарбуза та грибів

Інгредієнти:

– 200 г гарбуза,

– 200 г грибів,

– 2 картоплини,

– 1 помідор

– корінь петрушки,

– цибулина,

– 2 ст. ложки олії,

– 5 стаканів води, сіль, перець за смаком, зелень.

Приготування:

Гриби та цибулю наріжте невеликими шматочками, подрібніть корінь петрушки, перемішайте та обсмажте на олії.

Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, залийте гарячою водою та варимо 10 хвилин.

Додайте овочі, сіль та перець і варіть до готовності,

Перед подачею додаємо подрібнену зелень.

  1. Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медом

Інгредієнти:

– 500 г гарбуза,

– 200 г сиру,

– 4 ст. ложки манної крупи,

– 2 яблука,

– 2 яйця,

– 100 г волоських горіхів,

– 50 г родзинок,

– 30 г вершкового масла,

– 3 ст. ложки цукру,

– 1 ст. ложка меду,

– сіль за смаком.

Приготування:

Родзинки залийте водою і залиште на 20 хвилин. Горіхи трохи підсушіть і подрібніть. Гарбуз та яблуко очистіть і наріжте кубиками. Збийте міксером яйця з сіллю і цукром. Додайте у них манну крупу, знову збийте і залиште на 20 хвилин, щоб манка набухла.

Сир протріть через сито, щоб позбутися грудочок. Додайте до яєць сир та мед і знову збийте тісто до однорідної консистенції.

Викладіть частину тіста в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покладіть шар гарбуза і яблук, посипте родзинками і горіхами. Зверху викладіть тісто.

Пекти запіканку у розігрітій до 180°С духовці 40 хвилин.

  1. Гарбузово-курячі котлетки

Інгредієнти:

– 400 г курячого філе,

– 1 яйце,

– 200 г гарбуза,

– 1 цибулина,

– 2 зубки часнику,

– 1 ст. ложка вершкового масла,

– 2 ст. ложки манки,

– 2 ст. ложки олії,

– мелений коріандр за смаком,

– чорний мелений перець за смаком,

– сіль за смаком.

Приготування:

Гарбуз очистіть від шкірки і насіння, натріть на крупній тертці.

Куряче філе пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею і часником.

З’єднайте фарш з гарбузом, яйцем, розм’якшеним вершковим маслом, манкою і спеціями. Залиште фарш на 20 хвилин.

Сформуйте невеликі котлети і обсмажте їх на олії з двох боків до золотистої скоринки (приблизно по 5 хвилин).

Подавайте їх з будь-яким гарніром або салатом.

  1. Гарбузовий суп-пюре

Інгредієнти:

Гарбуз – 200 г

Цвітна капуста – 200 г

Цибуля – 1 шт.

Часник – 2 зубчики

Молоко – 100 мл

Вода – 4 склянки

Оливкова олія – 2 столові ложки

Паприка/сіль/перець/куркума – за смаком

Приготування:

Дрібно наріжте часник і цибулю та обсмажте на оливковій олії протягом 2-3 хвилин, потім додайте воду.

Наріжте кубиками гарбуз, а цвітну капусту розберіть на суцвіття, потім пересипте у воду і додайте спеції. Варіть поки гарбуз не стане м’яким.

Зніміть з вогню, трохи остудіть, додайте молоко і збийте в блендері до однорідної маси. Перед подачею додайте зелень і гарбузове насіння.

Смачного!

Leave a Comment