Новини

Осінній вікенд по-волинськи

Потішити око мальовничими краєвидами, збагатитись духовно, та й просто з насолодою провести час вихідного дня волиняни можуть, не виїжджаючи за межі області.

Журналісти Волинь#infa підготували опис ТОП 5 місць, які урізноманітнять Ваш вікенд.

  1. Долина Прип’яті.

Національний природний парк „Прип’ять-Стохід” приваблює, в основному, іноземних туристів. Незаймана природа, багатий рослинний та тваринний світ, чудові траси для сплавів байдарками, місця для риболовлі.

Посеред плавнів Прип’яті – село Сваловичі, яке тутешні мешканці називають «волинською Амазонкою», адже це справжній поліський скансен, який  варто відвідати аби відчути автентичність народних традицій.

  1. Музей-скансен у селі Рокині.

Аби поринути в атмосферу волинського села 19 століття, відчути, як жили прабабусі та прадідусі, варто завітати до Музею сільського господарства поблизу Луцька.

Співробітники музею живуть і працюють тут, відтворюють народні традиції, постійно проводять тематичні свята. Все більше закоханих волинських пар організовують тут своє весілля з вінчанням у старовинній капличці, традиційними стравами та українськими троїстими музиками.

  1. Кременець.

Насиченою та повною вражень буде мандрівка на південь Волині – до міста Кременець. Тут надзвичайно багато мальовничих панорам: на горі нависають руїни замку, які видно практично з кожного міського закутка. У Кременці багато й архітектурних пам’яток:  Костел з ансамблем єзуїтського колегіуму, Францисканський монастир (нині православний собор Св. Миколая), Костел Св. Станіслава з вражаючим пам’ятником Словацькому усередині, Василіанський монастир (тепер Богоявленський), будинок родини Словацьких, багато старих кам’яниць – серед яких відомі «Близнюки» 17 століття.

 

  1. Олика – резиденція князів Радзівілів.

У 16 столітті це старовинне містечко стало сімейним гніздом роду Радзівілів. Тут будували замки, влаштовували пишні бали та полювання в навколишніх лісах. Завітавши сюди, можна уявити розкішне життя тих часів та замилуватись  родовим князівським палацом. Зараз на цій території діє обласна психіатрична лікарня, проте для охочих побачити історичну спадщину цього місця –  вхід без обмежень.

 

  1. Національний парк «Цуманська пуща».

Унікальний лісовий масив, розташований між річками Стир та Горинь, де збереглися практично незаймані ділянки.

500-тилітні дуби, 200-вікові граби і сосни – це малий перелік природних багацтв, в які людина не втручалася більше півтори сотні років.

Навіть працівники заповідника на деякі його ділянки можуть потрапити лише за особливим дозволом, виключно з науковою метою.

Багато представників флори і фауни парку занесені до Червоної книги України, Червоної книги Міжнародного Союзу охорони природи та Європейського Червоного списку.

Leave a Comment