Новини

Суд оголосив обвинувальний акт екс-міністру Омеляну

Вищий антикорупційний суд у понеділок, 21 жовтня, почав розглядати по суті справу про недостовірні декларації доходів екс-міністра інфраструктури України Володимира Омеляна. Його звинувачують у приховуванні 11 млн гривень. За версією слідства, в 2015 і 2016 роках він не вніс у декларацію автомобіль BMW X5 і кошти, витрачені на оренду будинку в передмісті Києва та користування ще однією земельною ділянкою, пише RFI.

Крім незадекларованих BMW, оренди будинку і користування земельною ділянкою, в деклараціях Володимир Омелян, за версією слідства, зменшив реальну вартість придбаного автомобіля Volvo.
«Я відкидаю всі звинувачення, – сказав Омелян в суді. – Я вважаю, що вони повністю політично мотивовані. Єдиною причиною цієї справи проти мене є моє звернення в НАБУ на початку 2017 року, де я повідомив про перелік фактів потенційних корупційних зловживань, що стосуються компаній в підпорядкуванні Міністерства інфраструктури», – зазначив екс-міністр.

Мотивація дій Омеляна, за версією прокурора, «полягала в тому, щоб не пояснювати як Національному агентству по боротьбі з корупцією, так і суспільству, з яких джерел заступник міністра і потім міністр, все своє життя перебуваючи на державних посадах, міг собі дозволити витрати, які не відповідали рівню його доходів».

Адвокат Омеляна, навпаки, заявив, що НАЗК ніяких невідповідностей в деклараціях колишнього міністра за 2015 і 2016 рік не виявило. «Тому справа є юридично неспроможною», – сказав адвокат. Автомобіль BMW X5, за версією захисту, належить братові Володимира Омеляна.
Земельну ділянку та особняк, за словами адвоката, екс-глава Мінінфраструктури не декларував, так як в цей період жив у родичів дружини, яким той належить. Щодо будинку в передмісті Києва, то з 2015 по 2016 року екс-міністр його орендував, тому і не вносив інформацію, а вартість машини Volvo вказував не ринкову, а реальну, як це було зазначено в договорі.
«Це єдина справа, що розглядається зараз проти міністра уряду у Вищому антикорупційному суді. Маю честь бути єдиним міністром уряду Гройсмана, проти якого висунуті звинувачення. 15 детективів більше півроку стежили за мною, моєю вагітною на той час дружиною і 80-річною мамою. Результат ми чули сьогодні зі сторони обвинувачення. Я б хотів сказати, що справа має політичний характер. Її єдиною метою було нанести удар по моїй репутації і змусити мовчати. Я не змовчав і сподіваюся на об’єктивний розгляд справи», – заявив екс-міністр.

Розгляд справи проти Володимира Омеляна в українських судах триває близько року. У вересні 2018 року детективи НАБУ оголосили йому про підозру у незаконному збагаченні і декларування недостовірної інформації.
Наступне засідання у справі про недостовірні декларації відбудеться 28 жовтня.

Leave a Comment