Без категорії Волинь Новини

На Волині дітей вигнали з художньої школи і тепер вони займаються у холодному приміщенні. ВІДЕО, ФОТО

У Володимирі-Волинському діти не можуть займатися у художній школі і змушені тулитися в холодному, непристосованому приміщенні районного будинку культури.

Причина, яку озвучили батькам, – відмова громад оплачувати ремонтні роботи. Начальник відділу культури і туризму міськвиконкому Роман Віслобоков у своїй відповіді повідомив про те, що Устилузька ОТГ не уклала угоду, а також жодних платежів від об’єднаних громад на співфінансування художньої школи на рахунки відділу культури і туризму виконавчого комітету міської ради не надходило. На запитання, чи в РБК навчаються володимирські діти, – заперечив, – пише ВолодимирМедіа.

 Субота. 9 ранку. На другому поверсі РБК у холодному залі для занять танцями директор художньої школи Адам Михалик проводить уроки. Температура у приміщенні така, що діти змушені сидіти одягненими. Мама однієї учениці розповідає, кімната обігрівається тепловентилятором. Після кількох годин занять, дитина скаржиться на холод у спині. Інша мама обурююється, що син часто хворіє, і вона не дозволить перебувати у холодному приміщенні, тому пропонує брати дітей і йти до чиновників за вирішенням питання. Мама ще однієї учениці зізнається, змушена водити донечку через раз, бо у приміщенні 3-4 градуси тепла, і то забирає раніше через холод. Варто зазначити, на час розмови, були батьки з сіл Льотниче, Острівок, Поничів, Устилуг. Але для Романа Віслобокова це не Володимирщина.

У сусідніх кабінетах проводиться ремонт, щоб дітей переселити у комфортніші умови. Але  для того, щоб облаштувати їх, потрібно чимало. Основне, – тепло. Наразі там електричні обігрівачі, однак це не рятує ситуації

Директор Адам Михалик зізнається, йому прикро, що так трапилося. Та вони з вчителями зроблять усе можливе зі свого боку, щоб діти мали можливість займатися улюбленою справою. Оскільки зараз холодно і не всі  мають можливість відвідувати заняття, їх перенесуть на травень, червень.

   Голова Устилузької ОТГ Віктор Поліщук коментуючи ситуацію, зауважив, Роман Віслобоков надав договір оренди приміщення художньої школи включно по травень 2020 року. Так, за словами очільника громади, рахунок за січень, у порівнянні з груднем, зріс ледь не удвічі. До нього додалися послуги, серед яких – оплата праці прибиральниці та співвінансування ремонту приміщення. Оскільки школа – комунальна власність міста, громада не має права платити, бо це є порушенням бюджетного кодексу. ОТГ оплачує вартість енергоносіїв, оренду приміщення, земельний податок, комунальні послуги, водо і теплопостачання. Віктор Поліщук пропонував переробити договір, але відділ культури і туризму не пішов на зустріч. Обговоривши ситуацію з в. о. голови Володимир-Волинської ради Аллою Мельник, керівником апарату райдержадміністрації Сергієм Романюком та головами ОТГ, вирішили перевести дітей до районного будинку культури. Голова Устилузької ОТГ зазначив, що вони зроблять усе можливе, щоб діти займалися у комфортних умовах.

Враховуючи вищесказане, напрошується питання: чи мали право чиновники виганяти на вулицю посеред зими вихованців навчального закладу? У розмові батьки зазначають, дітей поділили на міських та сільських, їх обурює таке ставлення. Чимало з них працює у місті, сплачує податки, з яких, як говорять, вартість того ж ремонту. За що мають платити громади? У такий спосіб міська влада лише доводить: люди з ОТГ, які вона намагається приєднати, для неї нічого не варті.

Керівникам району та ОТГ належить укласти договір з будинком культури, придбати меблі, необхідні для занять матеріали, привести у відповідний стан вбиральню, і найголовніше – зробити усе можливе, щоб діти займалися у теплі.

Leave a Comment