Аналітика Новини

Як і де українці можуть заразитися коронавірусом

Поки в світі продовжує поширюватися коронавірус, деякі країни вже повідомили про ослаблення карантину найближчим часом.

Такі заяви зробили в Австрії, Норвегії, Данії, Чехії, Литві.

В Україні карантин оголошений до 24 квітня. І поки настроїв у влади його пом’якшити немає. Навпаки, сьогодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що, швидше за все, його продовжать до початку травня. А там видно буде.

Поки ж основні заходи в Україні такі: заборона на появу без маски в громадському місці, самоізоляція для осіб старше 60 років, заборона на прогулянки в парках і скверах, заборона на переміщення групами більше двох осіб і знаходження дітей до 14 років на вулиці без супроводу дорослих .

Це досить суворі заборони, особливо на тлі весни і тепла, коли прогулянки актуальніше, ніж будь-коли. Тому заборони почали масово ігнорувати, а між собою люди висловлюють сумнів, чи потрібно забороняти, наприклад, такі речі, як пробіжки або прогулянки в парках.

Інтернет видання “Страна.ua” проаналізувала відому інформацію, як вірус передається від людини до людини і чи можна заразитися в ситуаціях, які з недавніх пір потрапили під заборону.

Ліфт, магазин, транспорт

Сovid-19 заражаються двома шляхами. Повітряно-крапельним (тобто вдихають вірус прямо з повітря) і контактно-крапельним – коли він виділяється з носоглотки зараженого і “опадає” на поверхні. Звідки через дотики він може потрапити на слизові оболонки здорових людей.

Уже з цього видно, що легше заразитися “короною” в приміщенні, ніж на вулиці.

Через повітря. При повітряно-крапельному способі вірус потрапляє в повітря при кашлі або чханні інфікованої. При вдиханні зараженого повітря коронавірус і потрапляє в організм.

Правда, цей шлях передачі не так ефективний, як це відбувається з вірусом грипу. Оскільки Covid-19 рідко викликає запалення верхніх дихальних шляхів (порожнина носа, носова і ротова частина глотки), заражені чхають і кашляють рідше.

Як показує досвід інших країн, найчастіше заразитися таким способом можна при тісному контакті. Таким вважається знаходження в невеликому просторі на відстані менше двох метрів з хворою людиною більше 15 хвилин.

Тобто шанс заразитися в магазині, коли людина кілька хвилин стоїть в не дуже щільною черзі, є, але він невеликий. А ось в довгій черзі заразитися дійсно можна – там практично нереально тримати хоча б метрову дистанцію. Та й час очікування більше.

Що стосується короткочасної поїздки в ліфті, то, знову ж таки, шанс заразитися повітряно-крапельним шляхом невисокий – за умови, що зараження не кашляє, що не чхає або не розмовляє з вами без маски.

А ось при спільній поїздці з інфікованим в автомобілі або при товкучці в громадському транспорті ризик підхопити “корону” по повітрю вище.

Через контакт. За даними досліджень, найбільш ймовірний шанс заразитися вірусом – крапельно-контактний механізм. Вірус виділяється з порівняно великими крапельками слини, наприклад, при чханні або розмові. Вони дуже великі, щоб надовго затриматися в повітрі, тому осідають на різні поверхні в радіусі 1-2 метрів від джерела. Найчастіше це дверні ручки, поручні, предмети побуту.

З поверхонь вірус потрапляє на руки. Щоб заразитися потрібно ще один крок – перенести вірус на слизові оболонки, наприклад, доторкнутися до губ або потерти очі. Це часто відбувається, оскільки люди схильні чіпати обличчя руками.

Тобто основний шлях зараження – близький контакт з носієм вірусу (по повітрю) або користування загальними з ним предметами (контактний шлях). Тому найчастіше вірус підхоплюють в приміщенні. Як правило – вдома, від інфікованих членів своєї сім’ї. Або в кафе, спортзалі, транспорті – будь-якому приміщенні, де людина перебуває, як уже говорилося, довше 15 хвилин.

У цьому сенсі небезпечний і ліфт – тут частинки вірусу можуть осісти на кнопки, які натискають сотні разів в день десятки людей.

Також не рекомендують ні тиснути руки, ні обійматися – щоб виключити контактно-крапельний шлях. В ідеалі після кожного дотику до таких ризикових поверхнях потрібно або мити руки (або чим ви ще стосувалися), або протирати їх антисептиком.

Загалом, заходи української влади по масочного режиму в приміщеннях громадського користування, в принципі, виправдані. Як і тимчасове закриття місць, без яких можна прожити: ресторани, спортзали, перукарні. Де десятки людей перебувають тривалий час і постійно чогось стосуються.

Питання на даний момент залишаються лише до громадського транспорту, який критично необхідний населенню. Тут би не завадили більш тонкі заходи – віковий ценз, не більше 10 чоловік в автобусі або вагоні метро і так далі. Але не повна зупинка, яка тут же паралізувала економіку столиці (метро не закривають повністю і в більш інфікованих містах, ніж Київ).

Чи виправданий карантин в парках і скверах?

Куди більше українців напружує заборона, як уже говорилося, відвідувати парки, сквери, прибережні зони, а також, як показав недавній баттл навколо качалки в Гідропарку, і спортивні майданчики.

Розберемося, наскільки адекватна ця заборона.

Як уже сказано вище, коронавірус рідко викликає нежить і чхання, тому їм заразитися по повітрю складніше, ніж на грип. Також “корона” важче вірусу грипу і швидше осідає вниз.

Тому вкрай малоймовірно заразитися від проходить повз людини – якщо тільки вона не чхає або не кашляти прямо в цей момент саме в напарвленіі вас. При цьому для зараження потрібно не просто пройти повз, а ще й постояти, щоб з гарантією вдихнути вірус.

Тобто на вулиці, якщо не тиснути один одному руки і не обніматися, ризик заразитися мінімальний.

Це означає, що в парках і скверах, якщо там немає стовпотворіння народу, як буває на свята, перебувати, в принципі, безпечно, головне – не збиратися тісними групами. Тобто мамам з дітьми днем ​​цілком дозволено вийти днем ​​на прогулянку в парк.

Те ж стосується і бігунів – якщо вони бігають поодинці або від сили удвох. А також тих, хто займається на спортивних майданчиках – за умови, що вони в рукавичках і приходять максимум по два-три людини.

Пускати в парки можна, якщо стежити, щоб люди були розосереджені і не гуляли великими компаніями. Та й то, виняток можна зробити для членів сім’ї, які і так живуть під одним дахом.

В іншому проблему в тих же парках і на спортмайданчиках може вирішити регулярна дезінфекція лавок, турніки і так далі.

Що ж стосується пікніків, то тут є резон заборони на великі компанії (виняток – сім’ї, що живуть під одним дахом) і дотримання дистанції між групами людей.

Приблизно такі ж заходи і дотримуються в більшості країн, де бушує коронавірус.

Leave a Comment