Волинь Новини

Щоб вирувало життя у громаді: у районі на Волині облаштовують молодіжний центр

Виграти грант від Європейського Союзу на розвиток свого села – реально. Це доводить Смідинська громада. За останні три роки тут втілили не один проєкт за кошти інших країн.

Багато з них спрямовані на молодь. У двох селах облаштували молодіжні центри, у третьому – триває ремонт, – передає Район.Стара Вижівка.

У селі Рудня втілюється проєкт спільно з посольством Нідерландів. Він називається «Бібліотека – простір свободи».

На місці шкільної книгозбірні роблять молодіжний простір. Задумка така: старе приміщення відремонтувати і розмістити в ньому рухомі стелажі з книгами.

Їх можна буде відсувати в сторону, щоб звільнити місце для проведення різних заходів.

Таким чином одна кімната виконуватиме водночас дві функції.

Так виглядатиме майбутній молодіжний центр

На проєкт виділили 140 тисяч гривень грантових коштів.

Ще 100 тисяч гривень необхідно на меблі – ці витрати голова Смідинської громади Оксана Піцик планує покрити з допомогою місцевих спонсорів.

У приміщенні замінили вікна, двері, зробили нову стелю та підлогу. Невдовзі покладуть ламінат.

«Дві бібліотеки – сільську та шкільну – я об’єднаю в одну. Нема потреби ремонтувати та утримувати обидві, оскільки в них нема стільки відвідувачів. Звісно, людині, яка працює на 0,25 ставки у шкільній бібліотеці, це дуже не подобається. Але коли я приїжджаю туди, працівники біжать з віником переді мною і змітають павуків», – розповідає Оксана Піцик.

Голова Смідинської ОТГ Оксана Піцик

Додає, що зазвичай з’являється без попередження. Так моніторить, хто як працює.

Оксана Піцик хоче, аби молодіжний простір був альтернативою сільським барам.

«Коли мені було 15 років, у неділю в селі не було куди подітись. Підеш до подруги, її батьки відпочивають. Ніхто не хоче, щоб діти табунами бігали один до одного, – пригадує жінка. – Добре, якщо є нейтральна територія».

Leave a Comment