Новини

3 тисячі гривень зверху: українці обурені новими цифрами в платіжках

У зв’язку з тим, що «Нафтогаз» в ціноутворенні орієнтується на європейську біржу, а не на власні витрати, кінцевий споживач буде переплачувати за газ близько 3 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

За його словами ціна на газ зросла, але головна проблема її зростання полягає в тому, що і в попередні місяці «Нафогаз» штучно завищував цю вартість.

«У вересні ми побачили заморожування ціни, вона не змінювалася. Це також було обумовлено політичними кроками, оскільки очікувалися місцеві вибори », – заявив експерт.

Корольчук каже, що підвищення вартості газу пов’язане з орієнтацією на європейську біржу і європейську ціну.

«І цей газ (трохи більше 14 мільярдів кубометрів) має свою собівартість і вартість доставки, відповідно, для кінцевого споживача він не може бути дорожче, ніж 4 тисячі гривень за тисячу кубометрів. Головне питання – чому зараз «Нафтогаз» визначає ціну і виставляє її орієнтуючись на європейську біржу, а не виходячи з власних витрат, які йдуть на видобуток газу. Ціна для кінцевого споживача завищена десь до 7 тисячі гривень. Тобто це на 3 тисячі більше, ніж повинно бути», – зазначив він.

Експерт вважає, що підвищення цін на газ зажене українців у борги.

Нагадаємо, що в 24 населених пунктах підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) мають критичний борг перед НАК «Нафтогаз» і через це може зірватися опалювальний сезон. Щоб опалювальний сезон міг стартувати в інших регіонах, теплокомуненерго зобов’язані розрахуватися з 90 відсотками боргів перед державною компанією.

Leave a Comment