Новини

Інфекціоніст розповів чи діють антибіотики на коронавірус

Хворим на коронавірус антибіотики призначають у випадку загрози розвитку бактеріальної пневмонії, яка виникає на фоні зниження імунітету.

“Профілактичне” лікування цими препаратами, як показує практика, неефективне. Безконтрольний нераціональний прийом антибіотиків спричинить антибіотикорезистентність у населення у майбутньому. Це серйозна небезпека.

Про це Gazeta.ua розповів Євген Дубровський, столичний інфекціоніст.

“Covid-19 – респіраторний вірус. Антибіотики на нього не діють. У лікуванні коронавірусної хвороби очікувати ефекту від них – марна справа. Але є інші супутні моменти, коли призначення буде цілком коректним та необхідним. У багатьох захворювання протікає досить легко. Але певна група переносить його важко, бо порушений базовий стан імунної системи. На це впливає маса чинників. В основному – це набуті проблеми з імунітетом та важкі супутні захворювання. На тлі зниженого імунітету, швидко приєднується бактеріальна флора та розвиваються пневмонії. Саме в контексті появи бактеріальної пневмонії і призначаються антибіотики, – розповів Євген Дубровський.

За словами лікаря, пневмонія розвивається не у всіх. Відповідно, не всім показано призначення антибіотиків. Раннє, необґрунтоване, нераціональне їх використання шкодить пацієнту та затягує строки одужання.

“Профілактичне” призначення антибіотиків є серйозною лікувальною помилкою. Але треба бути уважним до стану хворого та вчасно побачити ускладнення, одним з яким може бути пневмонія”, – додав інфекціоніст.

“Порушені строки та схема прийому антибіотика не вбивають бактерії, а лише загартовують останніх та роблять дуже небезпечними в майбутньому. І зрештою, аж ніяк не покращує прогноз чи перебіг захворювання. На Covid-19 антибіотики не діють!”, – додав лікар.

Хворим на коронавірус, які не госпіталізовані, при появі незрозумілих чи небезпечних скарг, а також при відсутності покращення вже на 5-6 добу, радить не панікувати, а звертатись до лікаря за кваліфікованою допомогою. Подальше самолікування є неефективним.

Leave a Comment