Уже кілька років «домашні кондитерські» користуються великим попитом та неабиякою популярністію. Замовники все більше надають перевагу сучасному декору та трендовим десертам, гортаючи стрічку Instagram чи Facebook, і все менше зупиняють свій вибір на «старій-добрій» пекарні.
Сьогодні розмовляємо з Оксаною Фульмес, власницею особистого бренду «oksi_bakery».
Магістерка географічного факультету вже 3 роки працює домашнім кондитером. Її «солодкий» Instagram налічує чимало десертів. Тортики, макаронс, капкейки, зефірки та candy bar; а на Різдво та Пасху панеттоне за італійським рецептом. Не здивували? І це ще не все! Оксана часто ділиться секретами приготування (не лише десертів) зі своїми підписниками.
Спеціально для читачів Волинь#infa: найпростіший рецепт шоколадного фондану. Читайте в інтерв‘ю.
— Як розпочався твій шлях кондитерки та блогерки, зокрема? 17 тисяч активних підписників в Instagram — це теж досягнення!
Любов до солодкого мистецтва завжди жила в мені, починаючи ще з бабусиних пляцків на Різдво. Спочатку то було лише захоплення, але життя набрало темпу, і я вийшла заміж. Облаштовуючи наш дім, одразу спланувала кухню під «кондитерську» і почала активно практикуватися. Так і з’явилися перші замовлення, а пізніше й постійні клієнти.
Вести блог почала не відразу. Проте кондитерські марафони, «сарафанне радіо» замовників, рецепти, які ширилися читачами, зробили свою справу. Аудиторія зростала швидко, і чим більше долучалося людей, тим цікавішим хотілося зробити профіль. Тому у блозі @oksi_bakery ви можете знайти відеорецепти у сторіз, розповіді про моє життя та, власне, закулісся «кондитерки».
— Оксано, ти їси солодощі з магазину?
Звісно, ми не купуємо «магазинні». Кондитер взагалі вживає дуже мало солодкого, а нові рецепти чи поєднання дегустують рідні.
— А загалом любиш готувати? Бачила на твоїй сторінці рецепт фаршированих перців. Як поєднуєш кондитерський бізнес із хатніми обов‘язками?
Не вважаю свою діяльність кондитерським бізнесом. Це поєднання моїх захоплення і вподобань людей. А щодо кондитерського бізнесу, то все це ще у планах. Загалом готувати люблю, але роблю це досить рідко. Не дозволяю кухонній рутині себе замучити (посміхається). Так, перці неочікувано стали дуже популярними в Instagram. Чому я рада, адже це справді і смачно, і корисно.
— Розкажи про свої факапи. Я впевнена, що у кожного таке буває. Десь коржі пригоріли, чи може, впала з тортом? Зізнавайся!
Звісно, буває… Перша й головна риса у професії кондитера – стресостійкість. Такий, що найбільше запам’ятався… Взимку перед замовником обірвалися ручки коробки, і торт впав! Добре, що чоловік зрозумів і дав можливість виправити ситуацію: мала годинку, щоб реанімувати тортик.
— На своїй сторінці в Instagram ти часто ділишся рецептами, на відмінну від інших луцьких кондитерів, до речі. Може, спеціально для читачів Волинь infa знайдеться щось простеньке?
Так, хотіла б ділитися ще частіше, але часу обмаль. А для читачів підготувала рецепт шоколадного фондану, який ідеально смакуватиме до капучино осінніми атмосферними вечорами.
Усе дуже просто. Розтопіть 75 г чорного шоколаду з 50 г вершкового масла. В іншій посудині збийте 2 яйця з 50 г цукру та 1ст.л борошна. Змішайте ці 2 суміші, розлийте тісто у формочки та випікайте у розігрітій до 180‘ духовці близько 15 хв.
— Бувають примхливі замовники, а іноді просто хочеться поекспериментувати, відкрити щось нове. Які 3 найнезвичніші поєднання смаків (у начинках, приміром) доводилося втілювати?
Найцікавішими у моїй практиці були поєднання таких смаків (у начинках для тортиків): «авокадо-пармезан-малина», «в’ялені томати-полуниця» та «лаванда-лохина».
— 3 речі, що найбільше дратують у клієнтах при замовленні.
Краще назву 3 речі, які навпаки обожнюю в замовниках: привітність, довіра до мене та вміння чітко сформулювати свої вимоги.
Спілкувалась Ольга ВОЗНЯК