Новини

У Нацбанку зробили важливу заяву, це вдарить по гривні: “В нашій країні ще ніколи…»

Член Ради НБУ Віталій Шапран спробував пояснити, що відбувається, передає “Мінфін».

“Перекази від наших заробітчан (ще одна помітна частина нашого платіжного балансу) впали всього на 5-7%. Країна збере урожай зернових ненабагато менший ніж у 2019 році, і продасть частину цього врожаю за кордон за ненабагато меншими цінами. Так що серйозних причин для якоїсь катастрофічної девальвації зараз немає”, – вважає експерт.

Член Ради НБУ впевнений, що невелике зниження позицій гривні останнім часом викликане передвиборчою боротьбою і спекуляціями політиків.

Разом з тим Шапран констатує, що на початок вересня в Україні склалася дійсно нестандартна ситуація, яка призвела до економічних аномалій.

«У нашій країні (та й у наших сусідів) ще ніколи штучно не сповільнювали товарообіг, не обмежували зайнятість і при падінні ВВП активно не напихали економіку грошима без моментальних інфляційних наслідків», — зазначає Шапран.

Експерт додав, що зараз зростання ділової активності на валютному ринку і зростання цін навіть в окремих секторах масового споживання для України буде неминучим супутником відновлення економіки.

Нагадаємо, офіційний курс валют НБУ в Україні 24 вересня виглядає наступним чином:

100 доларів – 2818,74 грн;

100 євро-3296,09 грн.

Тим часом, курс долара в банках: прийом 27,80 – 28,20 і продаж 28,25-28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,15 -28,20 і продаж 28,25 -28,33 гривень.

Leave a Comment