Новини

“Опозиційна платформа – За життя” вимагає від Зеленського дати оцінку перетворенню собору Святої Софії на мечеть

“Опозиційна платформа – За життя” спрямувала Президенту України Володимиру Зеленському вимогу дати оцінку планам перетворення собору Святої Софії на мечеть. Про це повідомляє пресслужба політсили.

Так, цього тижня Вищий адміністративний суд Туреччини дозволив змінити статус собору Айя-Софія в Стамбулі, що відкриває шлях до його перетворення в мечеть.

Зокрема, в “Опозиційній платформі – За життя” зазначили, що “можливе перетворення собору Святої Софії на мечеть зачіпає питання віри і релігії, які апріорі мають наднаціональний характер”.

“Подібне рішення є болючим і неприйнятним для більшості українців, які, незалежно від конфесії, сповідують християнство. “Опозиційна платформа – За життя” твердо стоїть на позиціях захисту традиційних християнських цінностей, канонічного православ’я та поваги до історичної пам’яті нашого народу. Тому ми, як і мільйони українців, а також християн всього світу, не можемо байдуже дивитися на провокаційне рішення турецької влади змінити статус храмового комплексу Святої Софії в Стамбулі, історичному Царгороді. Саме звідти на нашу землю прийшла православна віра, яка стала основою самосвідомості і культури всіх східнослов’янських народів”, – зазначили у партії.

Крім цього, у політсилі запевнили, що рішення турецької влади порушує міжрелігійний баланс, відбитий в колишньому статусі Святої Софії як музею, та нагадує “аналогічні дії колишньої української влади”.

“В обставинах, коли уряди провідних християнських країн світу однозначно засудили непродуманий крок офіційної Анкари, сором’язливе мовчання українського керівництва зайвий раз демонструє його нездатність відстоювати важливі для більшості українців принципи”, – пояснили у партії.

У зв’язку з цим “Опозиційна платформа – За життя” вимагає від Президента України дати оцінку планам перетворення собору Святої Софії на мечеть.

Leave a Comment