Важливо Волинь Новини

Дмитро Глазунов просить відкрити кримінал проти Федора Кошеля

Голова благодійного фонду “Рідна Волинь” звернувся до ДБР з вимогою відкрити кримінальне провадження проти екс начальника охорони здоров’я Луцької міської ради Федора Кошеля.

Подаємо допис без змін:

“Щойно звернувся до ДБР з наступним. Прошу підтримати!

Повідомляю про клановий бізнес на хворих в Луцькій міській клінічній лікарні, заручником якого стали всі жителі обласного центру, оскільки це єдина ургентна лікарня Луцька.
У 2001 році в Луцькій міській лікарні було створено товариство з обмеженою відповідальністю “Муніципальна аптека”. Під неї було використано частину приймального відділення лікарні. Засновниками аптеки стати начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель(очолював з 1983 по 2015 рр), головний лікар С. Костик (нині покійна), сусідка Ф. Кошеля по с. Хотешів Камінь-Каширського району Н. Чміль та інші підставні особи. Вказані ділки підмінили поняття “Муніципальна” (та, що належить громаді) і замість підприємства комунальної форми власності створили приватне, а увесь прибуток за 19 років привласнили, замість того щоб спрямувати його на лікарню, як того вимагали їх посадові обов’язки. Для отримання максимального прибутку ціни на медикаменти були завищені та створені привілейовані умови роботи цієї аптеки (робота у вихідні дні і після 16.00 дозволено лише цій, розмір за площею в рази більший, ніж у конкурентів тощо). Подейкують, всі медзасоби, що не використовує лікарня перепродуються через цю аптеку по другому колу. Директором аптеки із 2003 року є син головного лікаря Андрій Духневич. Сама ж очільниця закладу Лариса Духневич очолює його із 2001 року. Все це працює до нині і Федір Кошель і компанія продовжують грабувати лікарню.
Ні лікарня, ні бюджет міста не отримали прибутку від так званої “Муніципальної аптеки”. Посадові обов’язки недобросовісних високопосадовців Ф. Кошеля, С. Костик та Статут лікарні передбачають організацію фінансування ввіреного державою закладу, а не створення приватного бізнесу для власного збагачення з використанням займаних посад. А відтак, право на цей прибуток мають бюджет міста Луцька і бідна єдина ургентна міська лікарня. Обороти аптеки за увесь період склали біля 300 млн грн., а це ще один річний бюджет медицини Луцька. Прибуток фахівцями оцінюється від 5 млн доларів США. Відтак збитки держави і лікарні в результаті цієї оборудки можна оцінити в еквіваленті недоотриманого прибутку.
У той час коли “Муніципальна аптека” процвітає і продовжує наповнювати кішені високопосадовців, сама лікарня потерпає від нехватки грошей.
Зокрема, у березені 2020 року лікарня не була забезпечена елементарними засобами захисту від коронавірусу, на що неодноразово нарікали ЗМІ і персонал. В лікарні нехватка сучасного медобладнання (ще донедавна єдина ургентна лікарня міста використовувала рентген апарат 1974 року випуску і аварійні ліфти), фасад неутеплений і не роблений із дня відкриття лікарні з 1980 року, не замінені майже половину вікон, місяцями простоювало медобладнання через брак коштів на ремонт і тп.
За наявною інформацією кошти від аптеки виводяться за кордон, в тч в офшорні компанії.
Цей бізнес кришується на високому рівні.
У січні 2020 року Федора Кошеля включили до складу колегії управління охорони здоров’я Луцької міськради.
З урахуванням викладеного вважаю, що в діях Федора Кошеля та інших вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 4 ст 190 Кк України шахрайство та інших пов’язаних злочинів.
Прошу :
1. Відкрити кримінальне провадження.
2. Оголосити підозру Ф. Кошелю.
3. Вжити заходи щодо стягнення з причетних високопосадовців збитків на користь держави і лікарні.
Громада Луцька розраховує на об’єктивне і відкрите розслідування цієї справи. Додаткові викривальні матеріали готові надати.
Голова БФ “Рідна Волинь” Дмитро Глазунов
Підписую сам і залишаю місце для підпису небайдужим, тим, хто не боїться своїми коментами і репостами показати свою громадянську позицію. Без Вашого голосу, без суспільного резонансу цю справу не зрушити”.

Leave a Comment