Волинь Новини

У лікарні на Волині вперше зробили операцію з вилучення органів для трансплантації

У Володимирському територіальному медичному об’єднанні вперше провели операцію з вилучення органів від посмертного донора для трансплантації.

Читайте також: У Луцьку відбулася духовно-психологічна зустріч для дружин, матерів та сестер військовослужбовців

Лікарям з Володимира допомагали колеги з Першого медичного об’єднання Львова, повідомили на Facebook-сторінці медзакладу.

У пацієнтки, яка стала донором ,трапився геморагічний інсульт та настала смерть мозку. Вилучення органів та їх подальша трансплантація стала можливою після згоди родичів.

Операція з вилучення органів у посмертного донора у Володимирському ТМО. Фото: Володимирське ТМО

Вилучені нирки пересаджені двом пацієнтам у Першому медоб’єднанні Львова. Пацієнти, яким провели трансплантацію нирки, довгий час перебували на нирково-замісній терапії гемодіалізу.

Що відомо про вилучення органів у посметного донора на Волині

У ніч на 20 червня 2022 року у Волинській обласній лікарні вперше у Луцьку медики здійснили донорську пересадку серця. Новий орган отримав 49-річний чоловік. Операція пройшла успішно.

5 січня 2022-го президент підписав закон “Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині”, який дозволяє посмертне донорство та встановлює тарифи на проведення трансплантацій.

Перше донорське серце в Україні пересадили в грудні 2019. Операцію здійснили на Волині. Лікарі Ковельського МТМО прооперували 56-річного Василя Міговку. Донором серця став чоловік з відкритою черепно-мозковою травмою, в якого бригадою спеціалістів констатована смерть мозку. 29 січня Василя Міговку виписали з лікарні.

У 2021 році у Львівській лікарні швидкої допомоги пересадили донорське серце 13-річному волинянину. Це – перша була трансплантація серця дитині в Україні. У липні 2023 року ковельчанка Соломія стала першою шестирічною дитиною в Україні, якій зробили пересадку серця в Інституті серця МОЗ України.

Станом на початок серпня 2023 року восьмеро волинян дали згоду на посмертне донорство. Це велика кількість, бо стільки ж заяв у Волинській обласній клінічній лікарні отримали за останні два роки.

Читайте також наші новини у Facebook