Волинь Новини

В одній зі шкіл Волині – скандал через відсутність укриття

Нещодавно у мережі Facebook розгорівся скандал навколо організації навчального процесу в одній зі шкіл Каменя-Каширського. За словами батьків, попри відсутність укриття, діти таки відвідують заклад освіти. Щоправда ходять вони не на уроки, а на «консультації». 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» спробував розібратись, чому у школі немає укриття і чи знають місцеві чиновники-освітяни про небезпечні для життя учнів практики проведення занять.

Спершу про проблеми з організацією навчального процесу в Камінь-Каширському ліцеї №1 імені Євгена Шабліовського написала користувачка Facebook Марія Стерненко. Згодом, після сварок між батьками школярів в коментарях, пост видалили, але «Сили правди» звернулася до його авторки за коментарем.

«Не робили укриття до грудня. Питання «чому?» цікавить всіх. Можливо грошей у міській раді чи керівництва школи не вистачило. Зараз підвал будують батьки. Діти ходять на «консультації» у школу. Це так у нас називають уроки. Можливо, щоб не платити вчителям, іншого пояснення я не бачу. Якщо дитина не ходить на «консультації», то уроки онлайн їм ніхто не проводить. Навіть предмети, до яких готують на Національний мультимедійний тест онлайн не проводять, якщо «консультації» є в школі.

Якщо є повітряна тривога, то старших відпускають додому, а молодших тримають на вулиці перед школою, поки батьки не заберуть. Спочатку нам співали байки, що будемо ходити у підвал білого дому (ймовірно, йдеться про будівлю міської ради, – авт.), який знаходиться за метрів 100-150 від школи, але ніхто нікого не водив. Жодного разу» розповіла мама учениці згаданого навчального закладу.

Прокоментувати ситуацію «Сила правди» попросила начальника управління гуманітарної політики Камінь-Каширської міської ради Сергія Лукашука. Чиновник каже, що про консультації не чув, а школа працює дистанційно.

«У місті – дві школи. Перші два місяці навчального року діти по всій громаді навчалися дистанційно, так як ми знаходимося у 50-ти кілометровій зоні, яка межує з Білоруссю. Було певне обмеження обласною військовою адміністрацією, тому з 1 вересня всі заклади працювали в дистанційній формі.

На даний момент, у школі №2 повністю обладнане укриття, навчання відбувається в очній формі, у школі №1 проводяться роботи над облаштуванням підвалу для найпростішого укриття. Зараз у цій школі, з початку навчального семестру, навчання проводиться дистанційно. Єдина проблема, яка може заважати навчальному процесу, – відсутність світла. Дозволу на очну роботу цей заклад не має.

Там є підвал, який відносно нижчий школи, і роботи з облаштування починалися з того, щоб відвести воду. Згадайте період листопада і грудня, коли була велика кількість опадів, відповідно, ми працювали спочатку із цим, щоб вже потім можна було проводити відповідні роботи у підвалі. Там був проведений зовнішній дренаж, щоб усунути поверхневу воду від опадів. Також відремонтована каналізація, тому що з цим теж були певні проблеми. Тому ці додаткові моменти теж зайняли багато часу. Це не той випадок, коли повністю готовий підвал і його можна облаштувати, це заздалегідь підготовлені роботи, які проводились покроково», – каже Сергій Лукашук.

Начальник управління гуманітарної політики прогнозує, що вже навесні ремонт укриття завершать, а учні Камінь-Каширського ліцею №1 зможуть відвідувати уроки.

«Ми постійно над цим працюємо, тому, якщо все буде добре, то у березні підвал буде облаштований як найпростіше укриття. Звичайно, його ще раз огляне комісія, щоб надати дозвіл на його використання.

Але у цій школі є дуже багато дітей, тому вона потребує ще додаткового укриття. Відповідно, в кінці жовтня надійшов лист Міністерства освіти, який надав пропозицію для закладів, які найбільше потребують укриття. Було подано заяву про потребу укриття і наш заклад внесений в перелік проекту «Щодо облаштування спеціальних захисних споруд у Волинській області». Ця школа – друга у пріоритетності. Фінансування має бути з державного на місцеві бюджети, кошти і субвенція додатково теж мають бути виділені.

У нас вже розроблена проектно-кошторисна документація на це додаткове укриття на території навчального закладу. Але, якщо буде облаштоване найпростіше укриття, то вже можна буде з березня у змішаній формі навчання проводити навчальний процес», – зазначив головний освітянин Камінь-Каширської громади.