Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

«Ми прагнемо зародити новий рух, інший «напрямок » між тренажерною залою і державною реабілітацією», — засновниця оздоровчого центру «Академія руху», дворазова призерка Всеукраїнського чемпіонату з масажу – Анна Вавдіюк

У Луцьку працює оздоровчий центр «Академія руху», який відвідують усі  охочі, а також військові. Захисникам допомагають підготуватися до протезування та вирішити інші проблеми з функціонуванням.

 «Академія руху» —  це оздоровчий центр, в якому працівники з медичною освітою діагностують м’язи та фізіологію людини. Крім цього, фахівці під індивідуальні особливості складають подальшу програму реабілітації чи тренуваннь.

 Журналісти Волинь infa поцікавилися у засновниці оздоровчого центру «Академія Руху» Анни Вавдіюк, як відбувається реабілітація та які вправи допомагають покращити психоемоційне самопочуття.

 

Чому ви обрали для себе реабілітологію?
Насамперед, у мене поставав вибір опанувати професію вчителя, або працювати у сфері торгівлі. Проте я обрала медицину. Відтак, здобувши освіту Волинському медичному інституті, я працюю більше шести років у цій сфері.

Згодом я отримала можливість двічі стажуватися у Польщі, аби удосконалити  навики реабілітації та діагностики людей.

Власне, моє життя пов’язане із реабілітацією.

Таким чином виникла ідея започаткувати власну справу, аби максимально дозволити собі працювати в цій сфері, використовуючи різні методи та способи. Згодом ми отримали грант, який дав поштовх до створення центру. Команда сформувалася досить швидко, ніби так повинно бути.


Чому саме назва «Академія Руху»?
Сутність оздоровчого центру  «Академія Руху» полягає у тому, що ми прагнемо зародити здоровий спосіб життя, враховуючи повсякденні звички людей та корегуючи їх.

У стінах нашого центру відвідувачі отримують індивідуальний підхід з визначенням певної цілі та результат «до» та «після». Власне, ми прагнемо зародити новий рух, так званий новий «напрямок» між тренажерним залом і державною реабілітацією. Стосовно реабілітації, у нас не акцентують увагу на фізіологічних обмеженнях людини, адже ми дотримуємося міжнародної  класифікації функціонувань – у нас усі рівні.

 

Як відомо, Ви отримати Грант. Розкажіть детальніше про цей здобуток?
Урядовий проєкт “єРобота” передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Він спрямований на активізацію підприємницької діяльності та стимулювання створення робочих місць.

Напередодні ми подали заявку і отримали Грант в розмірі 250 тисяч гривень, задля створення власного бізнесу.


Що пропонує Ваш центр?
У нас є комплексна реабілітація при порушеннях опорно-рухового апарату( порушення постави, сколіоз, тощо). Функціональні тренування, стре Стінг, міофасціальний реліз, масаж, електроміостимуляція, пресотерапія. Особливо хочу звернути увагу на застосування ШРОТ-терапії при сколіозі та безоплатній реабілітації військових.


За який термін можна відчути помітні зміни?
Направду, результати різні. Все залежить від початкового стану організму людини. Адже, насамперед ми діагностуємо людину, шукаючи основну проблему. І надалі складаємо програму подальшої роботи.

Якщо до нас звертаються з грижами, протрузіями, сколіозом, порушенням постави – вирішення подібних проблем займає понад півроку. До прикладу, відновлення після ушкодження ротаторної манжети плечового суглобу та схуднення – результат буде помітний раніше.

Наразі у нас унікальний випадок – реабілітація підлітка з попередньо пʼятьма переломами нижніх кінцівок. Він приїздить до центру, працюючи понад дві години, решта часу він займається самотужки вдома, виконуючи завдання.
Відвідавши четверте заняття,(попередньо його тато заніс на руках ) 12 – річний підліток, який не ходив, нині може ходити, тримаючись за руки. Отож, це величезний результат.

Чи існують певні протипокази, які обмежують фізичні вправи?
Протипокази визначаються по різному. Вони індивідуальні для кожного. Серед загальних: головний біль, температура, больовий менструальний цикл.

Чи можуть займатися фізичними вправами вагітні?
Для вагітних ми пропонуємо стретчинг та міофасціальний реліз. Тобто, усе направлене на те, щоб жінка комфортно себе відчувала. Крім цього, заняття виключно індивідуальне, з акцентом на дихання.

Власне, вагітні повинні займатися фізичними вправами. Тим паче, це неабияк сприяє підготовці до пологів.

Варто зазначити, що чимало жінок йдуть на пологи не готові, йдеться саме про тіло та м’язи.  Таким чином ми надаємо певний рух, який провокує еластичність у м’язах. Відтак, пологи у майбутніх мам проходять значно легше.

Чи звертаються до центру «Академія Руху» військові?
Так, звісно. Звертаються з питанням підготовки до протезування, позбавлення фантомних болей та загального зміцнення здоров’я.

Зауважимо, що реабілітація для захисників є безкоштовною.
Ми займаємося із бійцями стільки часу, скільки необхідно. Це так звана «подяка», за наш захист територіальної цілісності та державного суверенітету.

Існує твердження: в здоровому тілі – здоровий дух. Ви погоджуєтесь з цим?
Це вірне твердження. Наш організм та тіло – це цілісність. Тим паче, усе що відбувається довкола ми переймаємо на себе.

З настанням повномасштабного вторгнення я помічаю, що у людей усе частіше з’являються проблеми із попереком. Вони напружують квадратний м’яз спини, зжимаючись коли є емоційне перенапруження та відчутний страх. Є ті, хто зводять плечі вперед,  сутуляться.

Якщо пригадати певну стресову ситуацію, ми відразу зжимаємось, ніби маємо певну  «оборону». Відтак, наші м’язи сильно напружені, а ми цього не помічаємо. Такий стан провокує головні болі, зажими, дискомфорт, який впливає на усе тіло.

На мій погляд, суспільство потребує відновлення.  Оскільки нині ми є психічно – емоційно пригніченими. Як би ми не розвантажувалися, актуальні новини сьогодення знову нас повертають у реалії життя. Отож, завдяки певним вправам і правильному диханню, ми можемо усю компенсацію розвантижити, яка з’явилася в стані стресу.

Які Ваші подальші плани?
Маштабувати центр та збільшити кількість оздоровлених людей. Однією із цілей є надавати якісну ШРОТ-терапію у Луцьку, адже це актуальна проблема на сьогодні у нашому місті . Також плануємо співпрацю з організаціями стосовно відновлення військових.


Що найважче у роботі з відвідувачами центру для вас?
Найважче пояснити людині, для чого їй це необхідно. Зізнаюсь, працювати з підлітками теж нелегко.Необхідно щоразу додавати віру у себе людям, демонструючи власний досвід.

 

Що побажаєте волинянам?
Руху! І розуміння, як рухатись! Насолоджуватися своїм тілом і бути гармонійним у ньому!

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА