Важливо Волинь Новини

«Його доробок – це гордість кожного волинянина»: у Луцьку відкрили виставку робіт Олександра Валенти

Виставковий проєкт «Олександр Валента (1944 – 1997). Міф і реальність. Малярство, графіка, документальне фото» презентували 14 лютого у луцькому художньому музеї. Модерувала захід мистецтвознавиця та завідувачка музею Зоя Навроцька.

Читайте також: Ківерцівська центральна лікарня отримала нове медичне обладнання на суму 50 000 канадських доларів

 

«Сьогодні його доробок – це гордість кожного волинянина. Де б не назвали Валенту, всі його знають. Хоча сам він не любив пафосу. Не любив коли при ньому говорили про нього. Коли на його п’ятдесятиріччя готувалася виставка, він казав: «Знаєш, Зоєчко, ви проводьте відкриття, а я у своїй майстерні насмажу беців (картоплі), приходьте», – сказала Зоя Навроцька.

Твори Валенти надали поціновувачі з приватних колекцій, Волинський краєзнавчий музей та Музей сучасного українського мистецтва Корсаків (МСУМК).

16 лютого – 80 років від дня народження Олександра Валенти. Знаково, що дату народження художника внесли у Постанову памʼятних дат і ювілеїв і відзначаємо цей день на державному рівні. Про це зазначила народна депутатка України, ініціаторка Проєкту памʼятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках Ірина Констанкевич. Вона теж відвідала виставку, присвячену художнику.

«Нам вдалося повернути його ім’я та постать в загальноукраїнський канон. Тепер школярі матимуть змогу знайомитися зі світовим мистецтвом. Нещодавно я була в Дюссе, в Парижі й побачила роботи імпресіоністів й подумала: а чому ми не можемо показати так своє українське мистецтво?», – зазначила народна депутатка України Ірина Констанкевич.

Виставка триватиме до 15 березня у Художньому музеї міста Луцьк.

Читайте також наші новини у Facebook



Читайте також наші новини у Facebook