Важливо Волинь Новини

У Луцьку презентували знакову книгу про легендарний спецпідрозділ «Світязь»

У стінах Волинського краєзнавчого музею 14 березня відбулася презентація книги Богдана Зека “Спецпідрозділ “Світязь” в Антитерористичній операції на Донбасі (2014–2018 рр.): історичний нарис”.

На презентації книги були присутні учні Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою,  бійці спецпідрозділу «Світязь». Також на захід прийшли представники влади області, бойові побратими із роти «Світязь», мама загиблого бійця Максима Ляшука – пані Наталія.

Богдан Зек – кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, який продемонстрував нове смислове навантаження реаліям війни.

“Ця книга пройшла складний етап. Певною мірою, простіше вивчати питання, які від нас заглиблені на 200 років тому. Писати про сучасність – набагато складніше. Відтак, джерельною базою стали опубліковані інтерв’ю очевидців, безпосереднє спілкування з добровольцями спецрозділу “Світязь”. У книзі є посилання на першоджерела, аби читач не думав, що я щось вигадав чи дофантазував», – зазначив Богдан Зек.

 

Крім цього, усім присутнім представили новий проєкт «Небесний легіон Волині». Відтак, його реалізовуватимуть усі охочі здобувачі освіти, які вивчатимуть інформацію про полеглих бійців Волині.

До слова, ініціативу значущого проєкту «Небесний легіон Волині» підтримала народна депутатка України Ірина Констанкевич.

А також у втілення проєкту сприяли Волинська обласна рада, управління освіти Луцької міської ради, університети області. Значну фінансову допомогу надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».


“Я працював головою Ковельської районної державної адміністрації. Я знаю наскільки це тяжко донести трагічну інормацію до батьків. Отож, з тих часів, та “перша десятка” в моїй пам’яті вона закарбувалася навіки. Пам’ятаю з тих десяти – кожного. Вважаю,  що подібних книг повинно бути максимально багато”, –  акцентував перший заступник голови облради Юрій Поліщук.

“Проєкт втілює не меморіальні дані бійця. Це будуть згадки сусідів, родичів, вчителів. Ми прагнемо, аби жодне ім’я нашого загиблого Героя не було втрачене. Також буде створений сайт учнями МАН, який матиме назву “Небесний легіон Волині”, – зауважила директорка Волинської обласної МАН Тетяна Михайлюк.

 

Журналісти Волинь infa поцікавилися у народної депутатки України Ірини Констанкевич, які враження її переповнювали під час заходу.

“Я можу тільки подякувати усім, хто організував презентацію книни, яка є дуже цінна для тих, кого ми вшановуємо, а саме – для Героїв Волині.

Це приклад того, як правильно необхідно робити. Отож, не випадково, що ми вручили Богдану Зеку подяку від Міністерства. Власне, це привід говорити, як воно має бути на рівнях культурної, освітньої політики держави і Волині.

Тим паче, захід відбувається у День добровольця. Ми повинні вкотре наголошувати, що добровольці – це той наш потенціал, який засвідчує рівень розвитку суспільства”, – зауважила Ірина Констанкевич.

Що побажаєте бійцям та мешканцям Волині?

“Я хочу побажати усім нам перемоги якомога швидше. Але тієї перемоги, яку для себе вірять українці. Це і перемога нашої території, єдності та повернення живих Героїв. Я вірю, що перемога настане у цьому році і щоб той мартиролог імен він не буде збільшений”, – зичила Ірина Мирославівна.

 

 

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА