Важливо Волинь Новини

Вічний спокій: минули дев’яті роковини загибелі мужнього захисника з Волині. ФОТО

Народився  Сергій Байдовський 21 серпня 1990 року у місті Нововолинськ Волинської області. З 1997 до 2004 року навчався у Нововолинській середній загальноосвітній школі № 12 (нині – № 6). Після того, як його батьки поїхали на заробітки за кордон, виховувався у селі Менчичі Іваничівського району Волинської області, де жила бабуся. З 12 листопада 2004 року навчався у середній загальноосвітній школі села Соснина Іваничівського району Волинської області, яку закінчив у 2007 році. У 2007-2012 роках навчався у Луцькому інституту розвитку людини Університету “Україна” на спеціальності “Програмне забезпечення автоматизованих систем”. Під час навчання брав участь в усіх заходах – як кафедральних, так і загальноінститутських; навчався добре, виступав із доповідями на конференціях та семінарах.

Працював у місті Дрогобич Львівської області інспектором з безпеки лінійної частини магістральних нафтопроводів “Дружба”. Мав звання рядового у складі всеукраїнської громадської організації “Українське Реєстрове Козацтво”. Дуже любив Луцьк, тому часто приїжджав до нього й після закінчення інституту, хоча любив подорожувати по всій Україні, особливо Західній. Їздив також кілька разів в Італію до мами, але все одно хотів жити на рідній землі.

Дуже любив Україну, її культуру та історію, був справжнім патріотом своєї Батьківщини, відчував біль своєї держави, вболівав за її долю, підтримував її в боротьбі за свободу, прагнув їй добра та кращого майбутнього, мав активну громадянську позицію, не міг миритися з безправ’ям та соціальною несправедливістю, був готовий віддати заради рідної землі найцінніше – своє життя.

Взимку 2013-2014 років часто їздив на Майдан Незалежності у Києві, де був активним учасником Революції гідності. Востаннє приїхав у Київ 20 лютого 2014 року, але пробув на барикадах лише кілька годин. Того ж дня загинув на вулиці Інститутській внаслідок вогнепального поранення у груди, куля снайпера пробила йому легеню. Похований у селі Менчичі Іваничівського району Волинської області.

Указом Президента України Петра Порошенко № 890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Сергію Романовичу Байдовському посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

Ім’я та портрет Героя викарбувані на меморіалі Героїв Небесної Сотні у Києві на вулиці Інститутській; на пам’ятнику Героям Небесної Сотні з Волині у Луцьку на Меморіалі Слави. 16 травня 2014 року у Львові на фасаді приміщення Філії “Магістральні нафтопроводи «Дружба» ПАТ “Укртранснафта” (вулиця Липинського № 12), де працював Герой, йому було відкрито меморіальну дошку. 22 жовтня 2014 року у селі Соснина на фасаді будівлі середньої загальноосвітньої школи, де навчався Герой, йому було відкрито меморіальну дошку. 1 лютого 2015 року у місті Нововолинськ на фасаді будівлі середньої загальноосвітньої школи № 6 (6-й мікрорайон № 1), де навчався Герой, йому було відкрито меморіальну дошку. 20 лютого 2015 року у місті Нововолинськ на фасаді будинку (5-й мікрорайон № 17), де жив Герой, йому було відкрито меморіальну дошку.