Важливо Новини

Журналістське розслідування: військові змушені воювати не лише з орками за Україну, а й з владою за землю

Як стало відомо, учасник бойових дій при позитивному рішенні двох судів не може отримати ділянку сільськогосподарської землі. 

Чому бійцю так і не виділили землю – дізнавалися журналісти Волинь infa.

У 2016 році учасник бойових дій Ревко Павло Іванович звернувся до Острожецької сільської об’єднаної територіальної громади  Млинівського району Рівненської області із заявою, у якій просив поставити його на чергу на отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення комунальної форми власності. Проте Острожецька сільська ОТГ не вжила жодних дій щодо виділення земельної ділянки, хоча військовий неодноразово звертався з даного приводу до посадових осіб органу місцевого самоврядування.



У березні 2020 року  Павло Ревко повторно подав звернення в Острожецьку Територіальну Громаду з тим самим проханням виділити землю, яка по закону повинна надаватися учасникам бойових дій. До заяви було долучено копії: посвідчення учасника бойових дій; схема розміщення вільної земельної ділянки (викопіювання з Кадастрового реєстру України).

І вже на початку червня 2020 року учасник бойових дій Павло Ревко отримав рішення Острожецької сільської ТГ від 29.05.2020 року №1301-34/2020, в якому зазначено: «Відмовити у наданні дозволу громадянину Ревку Павлу Івановичу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (кадастровий номер: 5623885800:04:003:1163) для ведення особистого селянського господарства, у зв’язку з поданням документів на реєстрацію щодо поділу земельної ділянки. Запропонувати іншу земельну ділянку».

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, учасник бойових дій Павло Ревко подав до суду позовну заяву про скасування рішення суб’єкта владних повноважень. Рівненський окружний адміністративний суд повністю задовільнив позов Павла. Так суд першої інстанції вирішив: «Визнати протиправними дії Острожецької сільської ради та скасувати її рішення від 29.05.2020 №1301-34/2020. А також зобов’язати Острожецьку сільську раду за результатами розгляду заяви від 05.03.2020 надати Ревку Павлу Івановичу дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства.»

Натомість, аби надати Павлу Ревку землю, яка належить йому по закону, 21 грудня 2020 року Острожецька сільська ТГ віддала дану ділянку в оренду, тобто у період, коли було рішення суду, що не набрало законної сили (адже має пройти певний час для апеляції). Голова Острожецької сільської Територіальної Громади знав про рішення суду на користь військового Павла Ревка, проте у відповідь Острожецька сільська ТГ подала апеляційну скаргу. Протягом усього судового процесу, Острожецька сільська ТГ жодного разу не проінформувала, що спірна ділянка перебуває в користуванні іншої особи.

Закон залишився на стороні учасника бойових дій Павла Ревка. Адже постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 07.07.2021 року апеляційну скаргу Острожецької сільської ради Млинівського району Рівненської області залишено без задоволення, а рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 23.11.2020 року у справі № 460/5028/20 – без змін.

Протягом 6-ти років Острожецька сільська ТГ й донині не виділила земельну ділянку учаснику бойових дій Павлу Ревку, тим самим не виконавши рішення суду.

З 2021 року виконавча служба відкрила виконавче провадження на підставі виконавчих листів виданих Рівненським окружним адміністративним судом. Ось уже другий рік виконавча служба пише вимоги, накладає штрафи на Острожецьку сільську територіальну громаду, але цього не достатньо, щоб спонукати сільську раду до виконання рішення суду. І наразі Острожецька ТГ судиться з виконавчою службою на предмет незаконності накладених штрафів.

Варто відмітити, що у 2015 році Павло Ревко перебував у службовому відрядження в складі сил та засобів, які залучалися та брали участь в Антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей з метою виконання службових (бойових) завдань. У зв’язку з повномаштабною  військовою агресією російської федерації проти України вступив до лав ЗСУ та безпосередньо виконує покладені на нього обов’язки пов’язані із несенням військової служби.

«Реалізуючи свої права визначені ЗК України, Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», я постійно мушу відволікатися від звичного роду занять для отримання інформації з органу державної виконавчої служби щодо вжиття заходів по виконанню рішення суду. Відбулося 8 судових засідань, які не змінили ситуацію.» – розповідає Павло Ревко.

Зрештою, журналістам Волинь іnfa вдалося поспілкуватися з головою земельної комісії Хорошенко Миколою Пилиповичем аби з’ясувати чи насправді місцева влада ігнорує надання у власність земельних ділянок згідно рішення суду?

“Чесно кажучи, Павло спочатку власноруч відмовився від запропонованої земельної ділянки. Щоправда, у сусідньому селі Острожецької громади.
Варто зазначити, що пан Павло Ревко наполягав саме на ділянці, яка чимало років перебуває в оренді сільськогосподарське ТзОВ «ІДНА».
Відтак, йому пропонували чимало інших земельних ділянок. Перед початком повномасштабної війни Пало Іванович Ревко погодився на іншу земельну ділянку. Утім, через погодні умови, а саме через сніг,  ми не могли фізично показати цю землю.
Згодом, розпочалася війна. І Павло пішов воювати…
Як відомо, під час військового стану надання у приватну власність земельних ділянок не здійснюється.
Я зацікавлений, аби цю ситуацію “закрити”.
До слова, вчора була сесія Острожецької сільської ради, на якій піднімали це кричуще питання. Звісно, ніхто не проти пану Павлу надати земельну ділянку.  Зрештою, землі багато ми не маємо…
Утім, усі учасники АТО отримали земельні ділянки згідно закону для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га”, – зазначив голова земельної комісії.

 


До слова, голова Острожецької ТГ  Гордійчук Тарас Миколайович також наголошує про те, що подібна ситуація  є неоднозначною.

 

“Ця ситуація тягнеться дуже довго. Зрештою, я поважаю пана Павла Ревко, який боронить нині нашу державу.
Утім, він єдиний, хто не зумів отримати земельну ділянку, на яку претендує понад 3 роки. Щоправда, до об’єднання громади.
Усі бажаючі учасники АТО отримали земельну ділянку у селах, які перебувають у громаді. Чимало хто, віддав землі в оренду.
А ось Павло Ревко твердо бажав землю саме в Острожці.
Незважаючи на те, що з іншими учасниками бойових дій ми дійшли до певного компромісу, надаши земельні дліянки у розмірі 1 га. Вочевидь, Ревко бажав 2 га, і саме в центрі громади. Ми ж пропонували у іншому селищі земельну ділянку, яка мала обсяг 1, 75 га. Проте, чоловік не погодився…
Коли ми дізналися, що справу подають  до суду – був шок.
Адже, ми допомагаємо кожному атовцю. Тим паче, у нас усі є документи, які засвідчують це. Зрештою, ми можемо їх показати.
Насамкінець, хочу зазначити, що ми поважаємо таких людей”.

 

Однак, Павло Іванович Ревко твердо переконаний, що боронячи нашу державу з далекого 2014 року має право на земельну ділянку згідно закону. І має рацію.

 

 

“Пригадую, як у 2014 році отримав повістку, о 06:00 ранку.  Наступного дня я вже був у армії.
Зрештою, я йшов у бій, не питаючи, що мені згодом нададуть.
Нині існує справді заплутана ситуація. Вважаю, що цей інцидент не є поодинокий.
Я маю два рішення суду. Як що ж так, то за яку правову державу ми боремося?
На мій погляд, те що вони наробили із землею – винні самі. Тим паче, якби я не мав рацію, чи підтримало мене  законодавство у двох судах?
Зазначу, мною поданий позов до суду до Острожецької ТГ  щодо відшкодування моральної компенсації. До слова, судове засідання має відбутися 27 липня, у стінах Млинівського районного суду”, – зазначив Павло Ревко.

 

Надання земельної ділянки учасникам АТО є болючим питанням для чимало українців, які сподіваються, що врешті-решт у владі здоровий глузд переможе.

Отож, напередодні відбудеться чергове судове засідання і вже в законний спосіб розглянуть всі питання.

Відтак, журналісти Волинь infa надалі слідкуватимуть за цією нашумівшою битвою за землю.

 

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА