Важливо Волинь Новини

“Робота бібліотек під час війни. Трансформація завдань”

У Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася важлива подія, деталями якої поділилася народна депутатка України Ірина Констанкевич.

Читайте також:У селі на Волині провулку присвоїли нову назву

Парламентарка долучилася до круглого столу, де активно обговорювалася роль бібліотек в умовах воєнного часу.

Ірина Мирославівна відзначила важливість підтримки бібліотек як осередків знань, які, попри всі труднощі, продовжують свою роботу, адаптуючи свої послуги та функції до нових реалій.

 

“Дуже добре, що ми збираємося на ось такому майданчику для того, щоб обмінятися думками, поспілкуватися, зрозуміти, хто чим живе у цей складний час війни, хто зумів, не дивлячись на всі обставини, не задля, а всупереч, знайти нові форми роботи, мобілізуватися, об’єднати навколо своїх бібліотек молодь, дітей, внутрішньо переміщених осіб, волонтерів.

 

Тобто явити світу усе нові і нові практики, як бібліотека може трансформуватися у час війни і стати осередком сили, потужності і патріотичної роботи.”, – зазначила нардепка.

Під час урочистої частини заходу Ірина Констанкевич нагородила кращих працівників бібліотек Волині, підкресливши їхню роль як справжніх героїв культурного фронту. Серед нагороджених були:

– Солов’янчик Любов Анатоліївна, директор Маневицької публічної бібліотеки Маневицької селищної ради, за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, активну популяризацію книги і читання.

– Регешук Аліна Михайлівна, директор Нововолинської публічної бібліотеки Нововолинської міської ради, за високий професіоналізм та активну проєктну діяльність.

– Сидорчук Іванна Петрівна, завідувачка Олицької публічної бібліотеки, за творчий підхід та вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи.

– Хом’як Наталія Дмитрівна, завідувачка відділу краєзнавчої роботи Волинської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, за високий професіоналізм і популяризацію літератури про край.

 

“Я думаю, що бібліотекарі здивували багатьох в нашому суспільстві своїм оперативним реагуванням на виклики, які поставила війна.

Українські бібліотекарі не тікали, а навпаки, думали про те, як зберегти фонди і підтримати людей,” — зазначила депутатка у своїй промові.

 

Констанкевич також поділилася інформацією про важливість забезпечення фінансування Інституту книги на наступний рік і перспективи запровадження сертифікатів для придбання книг, що сприятиме популяризації читання серед дітей та молоді. Вона пообіцяла боротися за додаткові кошти на підтримку книговидання, підкреслюючи, що це надважлива сфера для збереження культурної спадщини України.

Парламентарка висловила особливу подяку працівникам бібліотечної сфери Волині, яких було урочисто нагороджено під час заходу. Вона наголосила, що ці люди є справжніми героями культурного фронту, адже підтримують розвиток освіти, культури та громадської єдності навіть у найскладніші часи для країни завдяки збереженню української книги і популяризуючи читання загалом.

Подібні заходи підкреслюють постійну увагу до збереження та розвитку культурної спадщини, а також до ролі бібліотек у відродженні духовних цінностей та освіченості українців, особливо в цей критичний момент для держави.

Читайте також наші новини у Facebook