Волинь Новини

На Волині розкидатимуть вакцину проти сказу: що відомо

На території Волинської області орієнтовно з 20 вересня планують почати осінню кампанії з імунізації диких тварин проти сказу. Вакцину розкидатимуть на площі понад 15 тисяч квадратних кілометрів.

Читайте також:На Волині п’яні молодики побили студента коледжу

Про це інформує Суспільне.

Головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини Сергій Войтюк зазначив, що вакцину розкинуть на території чотирьох районів. З його слів, у зв’язку з воєнним станом, вакцину не розкидатимуть з літаків, працівники Держпродспоживслужби розкладатимуть наживку вручну.

«Наживка має вигляд невеликих брикетів із запахом м’ясо-кісткового борошна, всередині яких капсула із вакциною. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, що приманює тварин на великих відстанях та безпечні для людей, тварин і навколишнього середовища», — каже Сергій Войтюк.

Він додав, що для проведення осінньої вакцинальної кампанії потрібно майже 376 тисяч доз. Вони поки в області не надійшли, бо наживку треба зберігати у холодильниках та швидко розкидати по територіях, інакше вона зіпсується. Як і під час весняної компанії, вакцина в область надходитиме частковими партіями, каже Сергій Войтюк.

Скільки хворих на сказ тварин виявили

Від початку року в області виявили 24 тварин, які померли від сказу:

  • Луцький район — 10 тварин: 4 собаки, 3 коти та 3 лисиці;
  • Ковельський район — 1 кіт і 1 собака;
  • Камінь-Каширський район — 1 кіт;
  • Володимирський район — 11 тварин: 5 собак і 6 котів.

У волинян просять при виявленні приманок – залишати їх на місці, не брати руками і не переносити.

Довідка. Сказ — це вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів без вчасно розпочатого лікування стає невиліковним – 100% хворих людей помирають. Пероральна імунізація – єдиний дієвий спосіб профілактичної вакцинації диких тварин проти сказу. Вакцина сприяє створенню імунітету та не викликає захворювання сказу у диких м’ясоїдних тварин, а також безпечна для інших тварин.

Читайте також наші новини у Facebook