Волинь Новини

У Рожищенській «первинці» – 30 пацієнтів з ковідом

Вірус COVID-19 в Україні нікуди не зник, він постійно мутує з утворенням нових варіантів. Останні три тижні лікарі констатують, що кількість хворих зростає й Україною шириться нова хвиля COVID-19.

Читайте також:У лікарні помер воїн з Рівненщини

Йдеться про так званий субваріант коронавірусу «FLiRT», повідомляють 20 серпня на сайті Рожищенської громади, передає Район. Рожище.

За клінічним перебігом він близький до варіанту коронавірусу Омікрон. Серед основних симптомів хвороби – лихоманка, загальна слабкість, головний та м’язовий біль. Також можуть спостерігатися шлунково-кишкові симптоми – діарея або нудота. FLiRT швидше поширюється, а також ухиляється від імунної відповіді, тобто може призвести до повторного захворювання на ковід.

За даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, останніми тижнями захворюваність на COVID в області зросла приблизно у 2,4 раза. Субваріанту коронавірусу «FLiRT» на Волині поки не зареєстровано.

У Рожищенському центрі первинної медико-санітарної допомоги наразі лікується 30 хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19, з них двоє – діти. В усіх хворих спостерігається легкий перебіг хвороби, тому вони перебувають на амбулаторному лікуванні.

Медики наголошують, що єдиним дієвим та безпечним способом набути імунітет від цієї хвороби є вакцинація.

Щеплення проти COVID-19 залишаються безоплатними для кожного українця.

За словами директорки Рожищенського центру первинної медико-санітарної допомоги Лесі Басалик, жителі Рожищенської громади можуть отримати щеплення у трьох пунктах вакцинації – на базі Рожищенської амбулаторії загальної практики сімейної медицини №1, Дубищенської та Переспівської амбулаторій. Пункти щеплень приймають пацієнтів з 9:00 до 16:00.

Також Леся Басалик зауважує, що Міністерство охорони здоров’я оновило рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19. Для більшості людей достатньо зробити одне щеплення. Для тих, хто входить до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз, тобто ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям, старшим за 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Задля запобігання тяжким випадкам COVID-19 та ускладненням коронавірусної інфекції медики наголошують на важливості вакцинації проти COVID-19.

Читайте також наші новини у Facebook