Волинь Новини

Заборона діяльності УПЦ МП: як голосували депутати на Волині

У Верховній раді група нардепів заблокувала трибуну з вимогою негайно розглянути законопроєкт про повну заборону УПЦ МП в Україні. Парламентарі пішли на канікули до серпня.

Читайте також:На Волині змінили начальника прикордонного загону 

Про це повідомляють нардепи Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк, пише Cуспільне.

О 13 годині стало відомо, що в засідання парламенту на прохання двох фракцій оголосили перерву, щоб провести нараду щодо законопроєкту про заборону УПЦ МП.

Тоді ж група нардепів заблокувала трибуну Верховної ради.

“Депутати з плакатами проти московської церкви блокують трибуну Ради і просто зараз вимагають розгляду законопроєкту”, – написав Гончаренко.

Нардеп зазначив, що частина “слуг народу” підтримує заборону московської церкви.

“Голова комітету гуманітарної політики Потураєв, чий комітет власне і готував до розгляду законопроєкт про заборону московської церкви, заявив, що керівництво фракції “Слуга народу” не підтримує винесення його на голосування. Потураєв каже, що не розуміє цю позицію”, — зазначив Гончаренко.

Згодом він повідомив, що погоджувальна рада депутатських фракцій прийняла рішення, що Верховна Рада не буде працювати цього тижня. Причина — небажання деяких депутатів розглянути законопроєкт про заборону УПЦ МП.

Железняк повідомив, що подальші засідання Ради скасували. Наступні за графіком уже у серпні.

За словами Гончаренка, наступне засідання Ради почнеться з законопроєкту про заборону московської церкви. Щодо дат поки що інформації нема, “але це буде не в липні”.

“Слуги народу” хочуть ще раз продивитись цей законопроєкт, в них є пропозиція щодо двох правок. Комітет їх розгляне, а потім винесе законопроєкт на голосування. І наступне засідання почнеться саме з цього законопроєкту”, — сказав він.

Нардеп Ярослав Юрчишин повідомив, що перерву в засіданнях парламенту оголошено до 21 серпня.

Що відомо про заборону УПЦ МП в Україні

У реєстрі релігійних організацій та офіційних документах Українська православна церква не має приставки Московський патріархат. Назву УПЦ (МП) ще можна побачити у звіті Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті за 2021 рік.

Навесні 2022 року УПЦ Московського патріархату внесли зміни у свій Статут, щоб відмежувати УПЦ від РПЦ. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом Російської православної церкви.

Депутати Хмельницької міськради позбавили права на користування УПЦ МП територією Свято-Покровського собору, де сталася сутичка між колишнім військовим та священнослужителем. Рішення підтримали одноголосно. Також на сесії заборонили усім релігійним організаціям УПЦ МП користуватись земельними ділянками, які перебувають в комунальній власності громади.

Митрополит УПЦ МП Онуфрій та ще понад 20 священнослужителів церкви мають російське громадянство, мовиться в розслідуванні “Української правди”. В УПЦ МП назвали цю інформацію “недостовірною та маніпулятивною” і заявили, що митрополит Онуфрій є громадянином України від народження і паспортами інших держав не володіє.

Митрополит УПЦ МП Онуфрій визнав, що мав російський паспорт, однак начебто ніколи ним “не цікавився”, а після вторгнення РФ в Україну “полишив російське громадянство”.

Депутати Рівненської облради на позачерговій сесії проголосували за заборону УПЦ МП на території області. Також вони звернулись до Кабміну із проханням припинити договори оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимоги українського законодавства.

Діяльність УПЦ МП також заборонили на Волині — за рішення одноголосно проголосували депутати облради.

19 жовтня 2023 року Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, які пов’язані з Росією. Зокрема Української православної церкви МП.

5 березня 2024 року Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт у другому читанні.

У квітні 2023 року депутати Чернівецької міської ради позбавили УПЦ МП права користування 22 земельних ділянок у місті.

Невдовзі усі 22 релігійні громади УПЦ МП, які зареєстровані у Чернівецькій релігійній громаді, подали до суду на Чернівецьку міську раду через розірвання договору на оренду землі.

Читайте також наші новини у Facebook