Важливо Волинь Новини

На Волині запровадили карантин: виявили африканську чуму свиней

Як стало відомо, на території Володимирського району 11 червня виявили спалах африканської чуми свиней в приватному господарстві.

Читайте також: У громаді на Волині оголошена триденна жалоба

 

У зв’язку з цим 13 червня відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, інформують на сторінці Володимирської РДА у фейсбуці, передає Район.Володимир.

Відомо, що 11 червня до Володимирської районної державної лікарні ветеринарної медицини звернулася жителька району в господарстві якої померла свиня.

Спеціалісти Володимирської районної державної лікарні виїхали на місце та виявили труп свині з клінічними ознаками характерними для африканської чуми свиней.

Представники ветеринарної медицини відібрали патологічний матеріал у тварини та направили у Волинську регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Під час дослідження виявлено вірус африканської чуми свиней.

На засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії вирішили встановити неблагополучний пункт (епізоотичне вогнище) щодо африканської чуми свиней в селі Володимирівка, Володимирського району терміном на 40 діб. Встановили також зону захисту (територію, в радіусі 3 км навколо епізоотичного вогнища) та зону нагляду (територію в радіусі до 10 км від зовнішніх меж зони захисту). До зони нагляду увійшли місто Володимир та села: Фалемичі , Хобултова, Заріччя, Шистів, Поничів, Когильне, Острівок, Льотниче, Людмильпіль, Бегета, Підгайці, Хмелівка, Селець, Зимне.

Представники державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при РДА дали доручення Володимирському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області провести роз’яснювальну роботу серед населення та власників тварин про небезпеку африканської чуми свиней та заходи біозахисту приватних господарств громадян та підприємств діяльність яких пов’язана з вирощуванням та обігом свиней. Також доручено провести моніторинг щодо захворювання свиней в громадському, приватному секторах та дикій фауні.

Представникам поліції, Держпродспоживслужби та головам ОТГ наголосили, що слід вжити невідкладних заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі живими тваринами та продукцією тваринного походження, а також заборонити реалізацію продукції тваринного походження без наявності супровідних ветеринарних документів.

Головам Володимирської, Оваднівської та Зимнівської громад також дали вказівку провести роз’яснювальну роботу із власниками домашніх тварин (собак та котів) щодо обов’язкового їх утримування у вольєрах або на прив’язі. Керівникам свиногосподарств посилити контроль за роботою господарства в режимі закритого типу.