Волинь

У Луцьку мешканці багатоповерхівки хотіли облагородити територію, а отримали штраф від муніципалів

У Луцьку між мешканцями багатоповерхівки та правоохоронцями розгорівся конфлікт. Муніципали оштрафували голову ОСББ за посіяну траву та нові стовпці у дворі. Люди з рішенням категорично незгодні, – пише ВСН.

Читайте також: Скільки волинських 11-класників закінчили школи із золотими медалями

Чим закінчився конфлікт і чи треба брати дозвіл на благоустрій у своєму дворі – у сюжеті 12 каналу.

Емілія, голова ОСББ на Соборності, 13 у Луцьку, розповіла, чому взялися за облаштування двору. Правда воно обернулося проблемою: муніципали покарали ОСББ за самовільність. Мусили платити штраф –  майже 2 тисячі гривень.

«Наше ОСББ вирішило облагородити територію, облаштувати. Для того, шоб посіяти травичку, шоб був вигляд. Тут були зроблені такі площадочки, тренажерчики для дітей ну і шоб було так добре», – розповідає  мешканець будинку Борис Біліщук.

Крім того, огородили цю ж траву стовпцями, аби мешканці інших будинків її не шкодили.

«Ні, треба ходити прямо по землі, а не доріжкою. І затоптували весь час, і тут траву, і ті насадження, вирішили просто зробити огородження вздовж оцієї асфальтової доріжки. У підсумку, написали, що це є малі архітектурні форми, оці стовпці. То склали один протокол, а другий склали на земляні роботи», – додає Борис Біліщук.

Перший – за те, що посіяли траву, другий – за стовпці, якими огородили цю ж траву

«По своїй так скажем не компетентності, я допустилась помилки, я підписалася на цих протоколах. Якщо згідно правил благоустрою, ми повинні доглядати свою територію, але вийшло так, що нас за це оштрафували», – додала голова ОСББ Емілія Хімочка.

Коли ж строк оплати штрафу стік – його голові ОСББ подвоїли. Тож довелось заплатити майже 4 тисячі гривень. А через те, що оскаржували рішення в суді, то з судовим збором і то більше.

«Наші мешканці нічого поганого не зробили, вони своїми силами, за свої власні кошти захотіли зробити, захотіли мати гарний вигляд перед своїм вікном, тут як би нічого поганого, я вважаю, ми не зробили», – наголошує голова ОСББ.

Зі слів мешканців будинку, па території завжди відбувалися такі речі, щоза межами фантастики. Нещодавно, наприклад, в пісочниці дитячій помер безхатько, інші ж – постійно ходили в туалет під паркан.

Після купи звернень і до місцевої влади, і до обласної, і навіть до Верховної. Проблему будинку таки винесли на комісію житлово-комунального господарства у Луцькій міській раді.

«Я тоді пропоную запропонувати ще раз комісії розглянути питання щодо, адмінкомісії розглянути питання щодо цих 2 протоколів, винести повторне рішення», – пояснив голова комісії, депутат міської ради  Роман Бондарук.

Натомість муніципали наголосили, що все ж таки для того, аби проводити благоустрій на прибудинковій території – треба брати у них дозвіл, аби не нашкодити місту.

«Правилами благоустрою міста Луцька передбачено отримання дозволу на проведення земляних робіт, оскільки земляна ділянка не перебувала у власності чи в оренді ОСББ, тому земля була комунальною, тому передбачала отримання саме дозволу. Оскільки підняття будь-якого грунтового покриву, а також втручання в земельні ділянки може нести загрозу тим комінукаціям, які там розміщені», – розповів начальник юридичного відділу департаменту муніципальної варти м. Луцька Богдан Ковальчук.

Читайте також наші новини у Facebook