Важливо Волинь Новини

«Ветерани повинні повертатися в громаду і відчувати, що вони потрібні»,- Ірина Констанкевич

На Волині відбулося виїзне засідання комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. В рамках засідання пройшов і круглий стіл, під час якого обговорили спроможності громад та органів влади запроваджувати ефективну систему соціального захисту прав ветеранів, військовослужбовців, а також членів їхніх сімей. У засіданні взяли участь народна депутатка України Ірина Констанкевич, депутати Волиньради, голова Волиньради Григорій Недопад, очільники громад, керівники місцевих виконавчих органів влади, члени громадських організацій.

Читайте також: Царство небесне: на Волині прощались із Героєм Романом Макаревичем

 

Зазначалося, що програми соціального захисту і підтримки ветеранів діють майже в усіх громадах області. З 2018 року в області працює і група «швидкого реагування», яка надає психологічну допомогу воїнам, які опинилися в складних життєвих обставинах. Впродовж 2023 року здійснено 400 таких виїздів мобільної бригади, і вже 150 – цьогоріч. Функціонує також громадська організація «Центр допомоги ветеранам 4.5.0».

З 2014 до 2024 роки понад 12 тисяч волинян отримали статус учасника бойових дій, з них майже 2 тисячі – особи з інвалідністю. Ірина Констанкевич дослідила, що з 54 громад Волині лише 5 громад мають цільові програми, які спрямовані на підтримку ветеранів. Решта громад реалізовують підтримку ветеранів в контексті широкої програми соціальних гарантій. Тож вона переконана, що ветеранська політика повинна бути системною і включати в себе цілий комплекс послуг.

«Це не тільки соціальні послуги, які є предметом обговорення цього круглого столу, але й питання реабілітації – медичної, психологічної, соціально-професійної. На жаль, нам варто обговорювати подолання проблеми залежностей. Ветерани повинні повертатися в громаду і відчувати, що вони потрібні, що на них тут чекають, що вони отримають усі послуги і не зустрінуть байдужість людей», – переконана парламентарка.

В умовах війни, коли держава вилучає більшу частину коштів з бюджетів громад, депутатка вважає, що держава повинна фінансово підтримати ветеранську політику на місцях.

Читайте також наші новини у Facebook