Волинь Новини

Як у Луцьку цьогоріч гулятимуть випускні

Червень уже традиційно асоціюється не лише з проведенням колись ЗНО, а тепер НМТ (національного мультипредметного тесту), але й є порою, коли одинадцятикласники прощаються зі школою. Апогеєм цього прощання раніше був випускний вечір, але повномасштабна війна уже другий рік поспіль корегує плани випускників.

Як відбуватимуться вручення й випускні і що про це думають освітяни, батьки й самі випускники розпитали журналісти сайту новин Луцька і Волині «Конкурент».

Що кажуть освітяни

Директор Департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар зазначив, що зазвичай кожного року Міністерство освіти України продукує рекомендації щодо завершення освітнього сезону і навчального року.

 

«На сьогоднішній день їх немає, але ми маємо свої напрацювання, бо постійно радимося з керівниками начальних закладів і маємо бачення того, що буде відбуватися у нас. Згідно з законом України про повну загальну середню освіту, рішення приймаються безпосередньо у педагогічних закладах. Але маємо певні цифри і певні дати», – сказав посадовець.

Так, наприклад, останній дзвоник цього року у Луцькій громаді відбудеться 31 травня.

За словами Бондаря, все залежить від погоди, безпекової ситуації та за умови дотримання карантинних норм.

«Будуть проводитись мінімізовані урочистості. 20 червня буде відбуватися вручення медалей в громаді»,– зазначив чиновник.

Вручення свідоцтв про повну загальну середню освіту одинадцятикласникам відбудеться у цей же день.

Що кажуть батьки

«Така подія, мені здається, мусить відбутися. Діти дуже чекали. Рік взагалі був дуже важкий і в стресі», – розповіла мама учениці 11-Ф класу Луцького ліцею №9 Марії Ольга Залуська.

Пані Оля каже, що серед батьків навіть не було дискусії з-приводу того, чи відзначати останній дзвоник і випускний. Чого не скажеш про суперечки через вихід чи не вихід з дистанційної форми освіти.

«У нас уже навіть проходять репетиції на вулиці до свята останнього дзвоника. Діти в такому захваті, вони давно цього хотіли», – ділиться емоціями мама.

Нагадаємо, свято останнього дзвоника у Луцькій громаді відбудеться 31 травня.

Як розповіла пані Оля, на їхній лінійці будуть присутні учні 9 та 11 класів та батьки. Для початкових класів організують окреме свято останнього дзвоника напередодні.

Щодо формату випускного, то клас, де навчається донька Марія, придумав наступне:

«Діти вирішили, що зараз недоречно проводити такі заходи, де може бути музика, якісь танці, веселощі. Вони вирішили усього цього не робити, а захотіли поїхати на три дні в Карпати. Побувати в якихось цікавих місцях, хто ще не був, полазити по горах, подивитися краєвиди, водоспади…»

 

Мама переконана, що для дітей це буде корисно і цікаво. Тим паче, що через комендантську годину випускникам не вдасться втілили щорічну традицію – зустріти світанок.

Але й урочистостей уникнути не вийде. Каже, будуть і сукні, і туфлі, і зачіски, оскільки 20 червня у Луцьку відбудеться вручення свідоцтв про закінчення повної загальної середньої освіти та нагородження медалістів.

«Звісно, це не буде з таким розмахом, як колись. Кожен клас приходить окремо на певну годину. Тобто це не буде так масово», – каже пані Оля.

Церемонія вручення відбудеться у школі. Освітній заклад в цілях економії вирішив не орендувати зал деінде, а скромно провести цю подію у рідних для учнів стінах.

Що кажуть діти

Аня, випускниця Луцького ліцею №9 розповіла, що у їхньому класі також не буде гучних гулянок і танців до ранку. Каже, що вони з однокласниками порадились і дійшли думки, що це недоречно.

«Наш клас вирішив, що під час повномасштабної війни будуть недоречні гучні святкування і т.д. У нас були дискусії з приводу того, як відзначати випуский у 2023 році, тому що у кожного була різна думка і різні ідеї на цей день, тому вирішили просто відпочити на природі без батьків, просто всім класом», – поділилася випускниця.

 

Одинадцятикласниця каже, що багато дівчат з їхнього класу таки купили сукні і одягнуть їх на вручення свідоцтв.

«Шкода, звичайно, що так, адже хотілося більш святково, особливо це стосується дівчат, багато хто купив гарні плаття, але по-суті їх можна вдягти лише на вручення диплому:(» – каже Аня.