Важливо Волинь Новини

“Завдання одне – зробити усі кроки, аби більшість українців повернулась”, – Ірина Констанкевич

Проблеми, потреби українців, які тимчасово виїхали за кордон, а також що має зробити Україна як держава, аби українці повертались – про це говорили у ефірі національного телемарафону «Єдині новини» разом з політикинею Іриною Констанкевич.

“За підрахунками ООН 29% українців мають статус тимчасово переміщених осіб (ті, хто переїхали у межах країни або виїхали за кордон), з них 4,8 млн – діти.

Проблеми українців, які змушені виїхати в умовах війни за кордон – комплексні (економічні, гуманітарні, соціальні). Сьогодні державі нереалістично подбати про вирішення усіх цих питань переміщених осіб. Саме тому на базі п’яти парламентських Комітетів ВРУ були проведені слухання на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи, внаслідок збройної агресії Російської Федерації».

У фокусі обговорення – дії уряду, парламенту і загалом суспільства у післявоєнному відновленні та як повернути українців.

Ключове для повернення українців – безпека. Як свідчать дослідження 81% опитаних планують повернутись до України у випадку, коли припиняться бойові дії.

Ключове на сьогодні для уряду та влади – втримати зв‘язок із українцями за кордоном, надавати широку гуманітарну підтримку.

Для захисту прав наших громадян важливими також є й інформаційна підтримка, юридичні консультації. Для збереження переселенців як продуктивної частини української нації, доцільно докладати значні зусилля для підтримки культурних та інформаційних потреб українських громадян у країнах перебування. Необхідно створювати освітні портали із навчальними матеріалами українською, формувати мережі українськомовних психологів і психіатрів для надання психологічної допомоги біженцям.
Наприклад, посилити інформаційну роботу в медійному полі за кордоном. Усувати проросійські наративи, говорити і розповідати західній аудиторії про Україну. Позитивно, що тепер наші медіа мовлять англійською.

Важливо налагоджувати співпрацю через комунікацію з діаспорою. Так тимчасово переміщені особи матимуть містки для комунікації з Україною.

Проблем разом із тим чимало. Завдання одне – зробити усі кроки, аби більшість українців повернулась. Тому кожен має працювати на внутрішньому фронті для відновлення країни”, – зазначає Ірина Констанкевич.