Волинь Новини

Шацький край: педагогині ліцею поділилися досвідом проходження сертифікації вчителів

Як стало відомо, минулого року восьмеро учителів Шацької громади пройшли сертифікацію, так зване «ЗНО для вчителів». 

Про це Район.Шацьк повідомили у Центрі професійного розвитку педагогічних працівників Шацької селищної ради.

Захарко Людмила Федорівна – вчителька початкових класів опорного закладу загальної середньої освіти «Шацький ліцей». Педагогічного стажу має 19 років та є вчителем вищої кваліфікаційної категорії.

«Сертифікація для мене – це передусім поштовх до самовдосконалення, рушійна сила, яка дає можливість повірити у власні сили. Зізнаюсь, був страх. Водночас було  й велике бажання спробувати», – каже педагогиня.

За словами Людмили Федорівни, перший етап не лякав: був своєрідним викликом. Діти складають ЗНО. А вчителі? Коли за плечима досвід і бажання – все можливе. 100 запитань. Мало чи багато? 

«Достатньо, для того, щоб зрозуміти: я ж це знаю, я це проходила з дітьми, я цю інформацію опрацьовувала на курсах. А зараз головне зосередитися і почати. Ура! Бар’єр подолано! Чудово! Позитивний результат. Є стимул рухатися далі», – розповідає вчителька.

Під час проведення уроків педагогиня почувала себе впевнено, бо займалася улюбленою справою.

 

Боялася інтерв’ю, адже ж лячно розмовляти з незнайомими людьми онлайн. Та і в цьому переборола себе. Ділиться, що спілкування з експертами було надзвичайно приємним. Позитивні  люди,  відкриті,  такі  ж  вчителі-практики, які розуміють суть роботи. І цей етап пройдено.

 

«Усе позаду. Сертифікація пройдена успішно. Тепер можна дати відповідь на питання: «А чи варто це переживань, недоспаних ночей?».  Думаю, що так. Бо це є можливість самоствердитися й отримати бонус –  фінансове заохочення. Я раджу всім вчителям не боятися сертифікації і ще раз впевнитися в тому, що ми гідні високого звання «Вчитель», – підсумовує Людмила Федорівна.

Пех Світлана Миколаївна – вчитель початкових класів Пехівської початкової школи – філії ОЗО «Шацький ліцей». Педагогічний стаж – 25 років, вчитель вищої кваліфікаційної категорії.

Як спонукати себе і дітей нового покоління Z до пізнання? Як із 25-річним стажем не «вигоріти» професійно? Як із чималим багажем вчительських навичок стати сучасним вчителем? Яким буде результат моєї діяльности в НУШ? Як подивитися на свою діяльність очима інших?

Ось такі питання останнім часом хвилювали Світлану Миколаївну з Пехів.Тому й вирішила вона сертифікуватися.

 

«Так, я отримую і досі відповіді на свої запитання, а заодно, ще й цікавий багатогранний досвід, знайомлюся із вчителями із різних куточків України, відчуваю підтримку колег і дирекції нашого опорного закладу освіти «Шацький ліцей», маю нові можливості для розвитку і самовираження, заслужено отримую матеріальне заохочення», – розповідає вчителька.

Як розповідає педагогиня, сертифікація відбувалася упродовж цілого року. Спочатку фахове тестування 27 лютого минулого року – ця перевірка знань додала впевненості в собі. Тестуванням перевірявся величезний обсяг знань та їх глибину.

«Самооцінювання допомогло визначити  мої власні сили, про які я лише здогадувалась…А самопрезентація ще раз вказала на те, що потрібно фіксувати свою щоденну рутинну роботу, визначати ключове в ній і не соромитися показати це назагал», – ділиться Світлана Миколаївна.

Найцікавіше було в день вивчення практичного досвіду, адже це випробовування потрібно було проходити онлайн. Це мав  бути звичайний робочий урок, як просили експерти. Але хіба він може бути звичайним, коли ти маєш контролювати себе, дітей, умови в класі ще й технічний стан комп’ютерів!

Вчителька радить колегам, які проходитимуть сертифікацію делегувати хоча б  контроль над технікою іншим особам, а самим зосередитися на учнях та занятті, аби задати комфортну психологічну атмосферу.

За словами вчительки, по той бік екрану справді були професіонали, все було зрозуміло і по запитаннях, і рекомендаціях, які отримала  в надзвичайно приязній атмосфері невимушеного спілкування із колегами із Шостки та Сум під час інтерв’ю.

«Ми всі боїмося вийти із зони комфорту. Але інколи варто робити собі «холодний душ», щоб збудити свої внутрішні резерви і стати конкурентноспроможним в сучасному світі. Не бійтеся змін і вірте у власні сили!», – каже педагогиня.