Волинь

Рак – не вирок: волинян орієнтують на профілактику

В обласній раді обговорювали програми та ініціативи, спрямовані на підтримку жіночого здоров’я. Тематичний круглий стіл організовано «Фондом боротьби з раком» у співпраці з міжфракційним об’єднанням облради та Луцької міської ради «Рівні можливості» та депутаткою Луцької районної ради Ольгою Максим’як.
До заходу долучились заступник голови облради Григорій Пустовіт, народна депутатка Ірина Констанкевич, депутатки обласної ради Оксана Філіпчук, Ольга Омелько, Ірина Патлашинська та Ористлава Сидорчук, керівники профільних управлінь виконавчої влади області та Луцька, медичних закладів, лікарі.
Парламентарка Ірина Констанкевич зауважила, що у боротьбі з онкологічними захворюваннями потрібна державна стратегія. «Розуміння цієї проблематики в Уряду є, про що свідчить проєкт постанови «Про затвердження Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року»», – зауважила вона. – Втім, допоки очевидною є неспроможність держави, ми не сидимо, склавши руки. Ще будучи депутаткою облради я ініціювала виїзні профогляди для жінок, які проживають у віддалених селах області, і цю практику ми плануємо продовжити навесні».
Вважливість та великий попит у виїзних оглядах підтвердила й Марія Адамчук-Коротицька, адже починаючи із 2019 року, очолюваний нею «Фонд боротьби з раком» здійснює обстеження на предмет виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях. «Рак шийки матки і рак молочної залози спричиняє найбільшу смертність, тому саме на них ми будемо акцентувати увагу. Ми готові і надалі проводити виїзні обстеження, але треба об’єднуватись – первинка, онкоцентр, управління охорони здоров’я і міське, і обласне – всі ми повинні працювати в одній команді. Ми плануємо також залучати грантові кошти на придбання скринінгового обладнання для первинки. Таким чином прагнемо зменшити смертність, адже з 1000 жінок 60 помирають від раку репродуктивних органів, і в основному – це сільські мешканки».
Сумну статистику підтверджують і лікарі, водночас нарікаючи й на пандемію, що значно погіршила показники. Т.в.о. директора обласного медичного центру онкології Юрій Малімон зауважив, що за два останні роки відсоток виявлення раку грудей на першій-другій стадіях знизився. Він наголосив на важливості профілактичних обстежень «На першій стадії рак грудей у 85% випадків виліковний. В нас же на цій стадії виявляють всього 8% випадків. Щоб ви розуміли, в Німеччині – це 63%. Попри те, що в них теж погіршилась ситуація через пандемію», – підкреслив він.
Те, що жінки стали рідше приходити на профогляди, підтвердив і завідувач онкогінекологічного відділення обласного медцентру онкології Тарас Рожанський. «До пандемії ми профілактичними оглядами охоплювали 25% жінок області. Виявляли групи ризику, носіїв вірусу папіломи людини, який стає причиною раку шийки матки, однак у звіті за 2021 рік виявлення по профоглядах становило трохи більше 1%. У 2019 році це було 60%. Занедбаний стан у 2019-му виявляли у 20% жінок, тепер – у 40%», – зазначив він.
За результатами круглого столу його учасники розроблять спільний план заходів, аби покращити ситуацію із діагностикою та профілактикою раку на Волині. Присутні зійшлись на думці про необхідність розробки місцевих програм і виділенням коштів місцевих бюджетів на вакцинацію дітей від вірусу папіломи людини, який викликає рак шийки матки. Наголошувалось також на потребі проведення навчань для медпрацівників первинної ланки щодо проведення скринінгу, профоглядів, а також роз’яснювальної роботи.
Підсумовуючи засідання круглого столу, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт висловив вдячність його ініціаторам та пообіцяв всебічне сприяння депутатського корпусу у втіленні напрацьованих заходів. «Найнебезпечніша та хвороба, з якою перестали боротися, профілактикою якої перестали займатися. І попередити це – наш спільний обов’язок. Ми прийняли відповідну обласну програму, як дороговказ до конкретних дій, виділяються кошти для профільних медичних закладів. Кожен із депутатів фінансово допомагає людям, які потребують дороговартісного лікування, виділяють значні суми з депутатського фонду здебільшого на лікування онкозахворювань. У минулому році ця сума сягнула майже 10 млн гривень», – резюмував він.