Волинь Новини

Сон та головний біль: чи є зв’язок: консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, неврологиня Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, розповіла про актуальні питання діагностики і лікування головного болю.

 

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.
Скарги на головний біль та порушення сну є поширеними серед населення, які до того ж значно погіршують якість життя.
Зв’язок існує, проте тут класична ситуація «курка чи яйце» – незрозуміло чи головний біль спричинює порушення сну, чи регулярні проблеми зі сном призводять до головного болю.
Існують дослідження, які демонструють зв’язок між головним болем та порушенням сну, так як вони мають спільні механізми виникнення. Наприклад, гіпоталамус — частина мозку, яка регулює сон і збудження — також містить нейрони, які беруть участь у модуляції болю. Тому недосипання може призвести до порушення низхідної системи контролю болю.
В шишковидній залозі (епіфізі), виробляється мелатонін, гормон, який допомагає нам заснути, коли день змінює ніч. Низький рівень мелатоніну пов’язаний з мігренню, кластерним головним болем, а також гіпнічним головним болем.
✅Люди, які страждають на мігрень, мають частіше проблеми зі сном, ніж ті, хто має інші типи головного болю або ж взагалі їх не мають.
Вони часто скаржаться на недостатність сну, мають більшу потребу у сні. Одним з можливих пояснень цього є спроба лягти спати під час приступу для полегшення нападу.
✅Скарги на проблеми зі сном частіше зустрічалися у хронічних, ніж епізодичних мігрененей.
✅Порушення сну може бути тригером нападів мігрені. Особливо ті, хто спить в середньому лише 6 годин на ніч, відчувають частіше і сильніші головні болі, ніж ті, хто спить довше.
✅Надмірний сон також часто викликає напади мігрені. У людей, які сплять у вихідні дні довше, щоб компенсувати втрачений сон протягом тижня, часто виникає приступ, так звана «мігрень вихідного дня».
✅Мігрень також може негативно вплинути на сон, викликаючи відчуття виснаження і надмірної сонливості, що в свою чергу може порушити цикл сну і неспання.
Оскільки як занадто мало, так і занадто багато сну пов’язують з мігренню та іншими розладами головного болю, одним з найважливіших способів боротьби з цими проблемами є нормалізація сну. Тут важливо спати не менше 7-8 годин та дотримуватися гігієну сну.