Волинь Новини

“Обережно, сказ!”, – ветеринарка з Волині пояснює, чому дикі тварини хворіють

Як відомо, останнім часом можна почути інформацію про те, що на Волині відбуваються спалахи сказу, зокрема такий випадок був в селищі Іваничі.  Дикі лисиці приходять з лісу, кусають домашніх собак, котів, таким чином наражають на небезпеку і людей.

Чому саме на цю недугу хворіють дикі тварини, дізнавалася журналістка Район.Іваничі.

«Дикі тварини хворіють тому що не вакциновані. Зараз зростає популяція лисів, так як багато закинутих будинків, садів по селах і вони мають де виводити потомство і ховатись від людей. Тобто, якщо ви зустрічаєте в селі цих тварин, не факт, що вони прийшля з лісу, а не живуть десь неподалік», –. розповідає лікарка ветеринарка з Волині Яна Коханюк.

Вона наголошує, що в саме в лисів мало природніх ворогів. Основний – людина. Вони досить добре призвичаїлися жити біля людей, тому їхня популяція збільшується.

Зі слів лікарки ветеринарки, в хворих на сказ тварин іде ураження долей головного мозку, відповідно виникають специфічні розлади. Тому недужі бояться світла, води. В них посилюється слинотеча, виникають дивні неприродні рухи.

Основне – це повністю пригнічується центр страху. Відповідно, дикі тварини перестають боятись людей та інших тварин, собак, наприклад, і тому безстрашно ідуть туди, де тепло і є їжа. Тоді і можуть кусати свійських тварин.

Відтак, основна профілактика хвороби в домашніх тварин – вакцинація.